Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen

Kerkelijk Gebouw

St. Stevenskerkhof 64
6511VZ Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: laatste helft 13e eeuw 1250 laatste helft 13e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk

Toren. Bakstenen bouwwerk zonder steunberen, waarvan de onderste geledingen romano-gotisch zijn en dateren uit de tweede helft der 13e eeuw. De klokkeverdieping herbouwd na een brand in 1429 door Ghisbert Schairt. Sierlijke houten bovenbouw in renaissancevormen door Pieter Gerritsz. Verspeck uit Leiden in 1604-1605, verwoest in 1944 en van 1950-1952 herbouwd in beton, bekleed met hout en koper, waarbij de oude vormen nauwkeurig werden gecopieerd. De detaillering der benedengeleding in romaanse trant is een inventie van de recente restauratie. In de toren een klokkenspel, waarvan 15 klokken gegoten door P. en M. van den Gheyn 1736/37/38, 17 door J.B. le Vache 1734, 1 door P. en H. van Trier 1566 en 1 door A.J. van den Gheyn 1780. Buiten gebruik gesteld 1 klok van G. van Wou 1484, 2 van B.J. Levache 1734, 4 van P. en M. van den Ghein 1736-1737 en 1 van een anonieme gieter zonder jaartal. Mechanisch torenuurwerk Van Bergen, Heiligerlee, is later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31182
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk
4
Recensie door: ()
Het Het uurwerk is vervaardigd door de firma MARVANA te Korkrijk België en geleverd door de firma van Bergen Heiligerlee. Het uurwerk was vanaf de plaatsing in 1953 al voorzien van een elektrische opwind-systeem. Het uurwerk is gesigneerd met MARVANA BR.531.217. Zeer waarschijnlijk staat 531 voor productie datum 1953 januari.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Sint-Stevenskerk
Zicht op de kerk vanaf de Grote Markt
Zicht op de kerk vanaf de Grote Markt
Plaats Nijmegen
Gebouwd in tot 16e eeuw
Restauratie(s) 1959-1969
Gewijd aan Stefanus
Monumentnummer  31181
Architectuur
Stijlperiode laatgotiek
Afbeeldingen
interieur
interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote Kerk of Sint-Stevenskerk, in de volksmond meestal Stevenskerk genoemd, is de oudste en grootste kerk van Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. De kerk is gebouwd op een kleine heuvel, de Hundisburg.

Geschiedenis

Antwoorden en onopgeloste mysteriën in monografie over Stevenskerk

De geschiedenis gaat terug tot de zevende eeuw. De stichting van de kerk hangt mogelijk samen met de kersteningscampagne van bisschop Kunibert van Keulen in de zevende eeuw. Nadat Nijmegen in 1247 in pand was gegeven aan graaf Otto II van Gelre, werd de Gertrudiskerk, de oudste parochiekerk in Nijmegen en de voorloper van de Stevenskerk, om strategische redenen verplaatst van het Kelfkensbos naar de huidige locatie, de Hundisburg. De huidige kerk werd in 1273 gewijd door Albertus Magnus. Bestuurlijk viel de Stevenskerk onder het gezag van het kapittel van de Apostelenkerk in Keulen. De kerk was lange tijd de enige parochiekerk in de stad. Het gebouw werd in de dertiende tot zestiende eeuw herhaaldelijk uitgebreid, onder andere met een indrukwekkende kooromgang. In 1475 verleende paus Pius IV toestemming voor de oprichting van een eigen kapittel in de Stevenskerk. In 1591 werd de kerk definitief protestants, afgezien van een katholiek intermezzo rond 1670.

De in 1469 overleden Catharina van Bourbon is in de Sint-Stevenskerk begraven. Op kosten van haar zoon Karel van Gelre is een grafmonument opgericht dat vandaag de dag nog te bezichtigen is.

In 1810 wordt bij Koninklijk Besluit de kerk eigendom van de Hervormde Gemeente; de burgerlijke gemeente houdt de toren in eigendom (tot heden ten dage) in verband met de verdedigingswerken van de stad. In de hierop volgende periode raakt de kerk in een steeds ernstiger staat van verval.

De kerk werd zwaar getroffen bij het bombardement van 1944, maar werd tot 1969 heropgebouwd. In 2001 kreeg de kerk twee glas-in-loodramen van Marc Mulders, getiteld Pelikaan en Stigmata.

Huidig gebruik

Tegenwoordig wordt het gebouw vooral gebruikt voor wekelijkse oecumenische kerkdiensten, orgelconcerten op het befaamde Königorgel, tentoonstellingen, activiteiten van studentenverenigingen en oraties. De Stevenskerk is voor bezichtiging geopend.

Fotogalerij

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen

Latijnse School

St. Stevenskerkhof 2
Nijmegen
Apostolische of Latijnsche School. Langgerekt, rechthoekig gebouw met verdieping en half zadeldak, aan de westzijde afgesloten door een trap..

Pand met verdieping en zadeldak

St. Stevenskerkhof 5A
Nijmegen
Laat-middeleeuws pand met verdieping en zadeldak. Gepleisterde voorgevel, waarin geprofileerde vensteromlijstingen, midden 19e eeuw en oude ..

Grote of Sint-Stevenskerk

St. Stevenskerkhof 64
Nijmegen
SINT STEVENSKERK. Grotendeels laat-gotische KRUISKERK, zwaar beschadigd in 1944, waarbij vooral het schip en de toren getroffen werden, geh..

Pand onder schilddak

Grote Markt 20
Nijmegen
Laat-middeleeuws pand onder schilddak. Voorgevel met stucversieringen, karakter derde kwart 19e eeuw. Achter een gepleisterde puntgevel.

Pand met een eenvoudige gepleisterde lijstgevel

Grote Markt 21
Nijmegen
Laat-middeleeuws PAND met aan de Marktzijde een eenvoudige gepleisterde lijstgevel, 19e eeuw en aan de Kerkhofzijde een gepleisterde gevel m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)