Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Latijnse School in Nijmegen

Gebouw

St. Stevenskerkhof 2
6511VZ Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1544-1545


Beschrijving van Latijnse School

Apostolische of Latijnsche School. Langgerekt, rechthoekig gebouw met verdieping en half zadeldak, aan de westzijde afgesloten door een trapgevel, gebouwd 1544-1545 door Herman van Herengrave in vroege renaissancevormen. Gerestaureerd omstreeks 1965. Natuurstenen gotisch poortje, waarboven stadswapen in ezelsrugboog-omlijsting. Natuurstenen plint. De vensters van de benedenverdieping worden omvat door korfboognissen met driepastraceringen; hierboven een renaissancefries, onderbroken door gebeeldhouwde consoles, waarop thans vernieuwde apostelbeelden. De vensters van de verdieping worden omlijst door korfboognissen met renaissancebanderolles in de boogvelden. Kroonlijst met renaissancefries en gebeeldhouwde consoles. De zijtrapgevel bezit een rijke ornamentatie in renaissancetrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31170
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Latijnse school aan het Sint-Stevenskerkhof.

De Latijnse School is een voormalige Apostolische of Latijnse school in de Nederlandse stad Nijmegen, gevestigd aan het Sint-Stevenskerkhof (nr. 2). Hij is bereikbaar vanaf de Grote Markt via de Sint-Stevenspoort. Het gebouw is gebouwd omstreeks 1544-1545 door architect Herman van Herengrave in vroeg-renaissancestijl.

In 1842 werd de Latijnse school omgezet in een gymnasium, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Vervolgens zijn er verschillende instellingen gevestigd geweest. Het gebouw werd in 1965 gerestaureerd. Sindsdien is er een stedenbouwkundig adviesbureau gevestigd.

Tegenwoordig is het gebouw een rijksmonument en draagt nummer 31170.

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Latijnse School in Nijmegen

Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk

St. Stevenskerkhof 64
Nijmegen
Toren. Bakstenen bouwwerk zonder steunberen, waarvan de onderste geledingen romano-gotisch zijn en dateren uit de tweede helft der 13e eeuw...

Pand met verdieping en zadeldak

St. Stevenskerkhof 5A
Nijmegen
Laat-middeleeuws pand met verdieping en zadeldak. Gepleisterde voorgevel, waarin geprofileerde vensteromlijstingen, midden 19e eeuw en oude ..

Pand met aan de voorzijde een gevel met stucversieringen

Grote Markt 19
Nijmegen
Laat-middeleeuws pand met aan de voorzijde een gevel met stucversieringen, karakter derde kwart 19e eeuw en aan de achterzijde een verminkte..

Pand onder schilddak

Grote Markt 20
Nijmegen
Laat-middeleeuws pand onder schilddak. Voorgevel met stucversieringen, karakter derde kwart 19e eeuw. Achter een gepleisterde puntgevel.

Pand met een eenvoudige gepleisterde lijstgevel

Grote Markt 21
Nijmegen
Laat-middeleeuws PAND met aan de Marktzijde een eenvoudige gepleisterde lijstgevel, 19e eeuw en aan de Kerkhofzijde een gepleisterde gevel m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)