Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Nijmegen

Kerkelijk Gebouw

Nonnenstraat 21
6511VN Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1756 (ingewijd)


Beschrijving van Synagoge

SYNAGOGE. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, ingewijd in 1756, zwaar beschadigd tijdens de laatste wereldoorlog. In de gevel aan de Nonnenstraat rondboogvensters en een klassicistische ingangspartij met pilasters en hoofdgestel. Links een uitbreiding uit omstreeks 1860 in de voor Joodse bouwwerken uit die periode kenmerkende quasi-oosterse trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31157
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Synagoge aan de Nonnenstraat in Nijmegen

De Synagoge in Nijmegen is een uit 1756 stammende synagoge aan de Nonnenstraat in de Benedenstad.

Geschiedenis

De synagoge aan de Nonnenstraat te Nijmegen, anno 2014.
Schooltje bij de Synagoge aan de Nonnenstraat

Aan het begin van de veertiende eeuw was Nijmegen de belangrijkste Joodse vestiging van het land. De gemeenschap werd verwoest bij de pestepidemie van 1349. Hierna vestigden zich wederom Joden in de stad en een eerste synagoge wordt aan het begin van de vijftiende eeuw vermeld als schola judeorum in de huidige benedenstad aan het Jodengasch. De Joodse gemeenschap in Nijmegen verdween weer aan het einde van die eeuw. In de zeventiende eeuw is er weer een Joodse gemeenschap in de stad en er was een huissynagoge aan de Vleeschhouwersstraat die in 1697 na klachten gesloten werd door de gemeente. Hierna werd een voormalige herberg aan de Groote Straat als gebedsruimte gebruikt.

Op 5 september 1756 werd de synagoge aan de Nonnenstraat in gebruik genomen. De Joodse gemeenschap vestigde hierna in aangrenzende panden een Joodse school en bad. In 1804 werd Nijmegen het opperrabbinaat van Gelderland. In 1881 ging het opperrabbinaat naar Arnhem.[1] In 1872 werd naast de synagoge een school gebouwd in quasi-oosterse stijl naar ontwerp van gemeentearchitect Pieter van der Kemp. De synagoge werd begin twintigste eeuw te klein en werd verkocht.

Synagoge aan de Gerard Noodtstraat

Nieuwe Synagoge Nijmegen

Op 11 april 1913 werd de Nieuwe Synagoge aan de Gerard Noodtstraat, door Oscar Leeuw ontworpen, in gebruik genomen. Er waren 150 zitplaatsen voor mannen en een galerij met 100 zitplaatsen voor vrouwen, marmeren trappen naar de heilige arke (aron hakodesj) en een biema. De ingangstoren lijkt op een grote thorarol en in de gevel is veel symboliek verwerkt. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door de Duitse bezetter als opslagruimte gebruikt en de wandschilderingen werden vernietigd. Na de oorlog was de Joodse gemeenschap gedecimeerd en was het gebouw te groot. Het naastgelegen schooltje werd als synagoge in gebruik genomen en de oorspronkelijke synagoge werd aan de gemeente Nijmegen verkocht.

Terug aan de Nonnenstraat

De Joodse gemeenschap was aan het einde van de twintigste eeuw weer gegroeid en kocht, via de Stichting Synagoge Nijmegen, in 1999 voor het symbolische bedrag van één gulden de oude synagoge aan de Nonnenstraat van de gemeente Nijmegen. Het pand was bij het Bombardement op Nijmegen in 1944 zwaar beschadigd geraakt en pas in de jaren 70 hersteld. Het gebouw was onder meer gebruikt als dependance van Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan. Het pand werd gerestaureerd en op 26 november 2000 wederom als synagoge gewijd.[2]


Monumenten in de buurt van Synagoge in Nijmegen

Commanderie van Sint Jan

Franseplaats 1
Nijmegen
St. Janscommanderij. De ruines van de Waalse kerk met predikantswoning en de voormalige Commanderij der Orde van St. Jan, 15e eeuw.

Recht helft van in twee woningen gesplitst, breed, onderkelderd, laat-gotisch huis

Priemstraat 21
Nijmegen
Rechter helft van een in de 18e eeuw overlangs in twee woningen gesplitst, breed, onderkelderd, laat-gotisch huis (XVI A) met insteek, verdi..

Linker helft van in twee woningen gesplitst, breed, onderkelderd, laat-gotisch huis

Priemstraat 19
Nijmegen
Linker helft van een in de 18e eeuw overlangs in twee woningen gesplitst, breed, onderkelderd, laat-gotisch huis (XVI A) met insteek, verdie..

Pand met verdieping en hoog zadeldak

Priemstraat 57
Nijmegen
Pand met verdieping en hoog zadeldak, waarschijnlijk 17e eeuw. Lijstgevel van vroeg-19e eeuws karakter.

Pand voorzien van geveltop met in- en uitzwenkende contouren

Priemstraat 53
Nijmegen
Laat-middeleeuws PAND, waarvan de geveltop met in- en uitzwenkende contouren uit de 18e eeuw dagtekent. Aan de achterzijde een gepleisterde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)