Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Hauwert

Kerkelijk Gebouw

Hauwert 95
1691EC Hauwert (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw


Beschrijving van Hervormde kerk

HERVORMDE KERK. Bijna geheel gecement gebouw, bestaande uit eenbeukig schip met rechtgesloten koor en twee lagere dwarspanden; de muren worden niet door steunberen geschoord. Schip en zuidelijke transeptarm XV B, koor XVI B, noorder transeptarm XVI B-XVIII; wijdingskruisen tevoorschijn gekomen van onder de pleisterlagen in de transeptarmen (XVI). Preekstoel XVIIb/c; koperen predikantslezenaar XVII B. Spiltrapje XVII. Tweeklaviers orgel, in 1869 gemaakt door L. van Dam en Zonen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30659
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nicolaaskerk
De Nicolaaskerk, het enige rijksmonument in Hauwert
De Nicolaaskerk, het enige rijksmonument in Hauwert
Plaats Hauwert
Denominatie PKN
Coördinaten 52° 42′ NB, 5° 6′ OL
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30659
Lijst van rijksmonumenten in Medemblik
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nicolaaskerk is een vijftiende-eeuwse rijksmonumentaal kerkgebouw in het Noord-Hollandse Hauwert. De kerk is sinds 23 november 1971 als rijksmonument erkend. Van origine was de Nicolaaskerk een rooms-katholieke kerk, maar werd protestantse (hervormde) kerk en doet momenteel dienst als cultureel centrum en als bedrijfsruimte.[1]

Opvallend aan het gebouw is dat het vrijwel geheel gecementeerd is en dat de muren niet geschoord worden door steunberen.

Rijksmonumenten

De kerk, met inhoud, en de kerktoren zijn twee aparte rijksmonumenten. De kerk omvat ook het preekgestoelte, lessenaar en spiltrapje, alle uit de 17e eeuw. Ook het orgel in de kerk behoort tot het rijksmonument. Het betreft een tweeklaviers orgel uit 1870 en is gemaakt door L. Van Dam en Zonen. Tussen 1999 en 2009 heeft het orgel niet in de kerk gehangen, in die periode bevond het zich bij de restaurateurs Bakker & Timmenga.[1]

De toren bestaat uit twee geledingen, de onderste is uit de 16e eeuw en de bovenste is uit de 17e eeuw. De tweede geleding heeft in elke zijde twee korfbogige galmgaten. De klokkenstoel, met klok, is van Gobel Zaal en stamt uit 1530. De diameter van de luidklok is 101,2 centimeter.[2]

Trivia

  • In 2004 werd de restauratie van de kerk afgerond, in 2009 werd de restauratie van het orgel afgerond. Gepland was dat beide restauraties tegelijkertijd afgerond werden.
  • In 2011 werd een subsidie van 101.719 euro aan de Nederlands Hervormde Kerk Hauwert toegekend. Bedoeld om het rijksmonument in stand te houden.[3]

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Hauwert

Toren der Hervormde kerk

Hauwert 95
Hauwert (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit twee geledingen, de onderste XVI, de tweede XVII met in elke zijde twee korfbogige gedekte galmga..

Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur

Dorpsstraat 117
Nibbixwoud (Gemeente Medemblik)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur, gelegen aan de noordwestzijde van de Dorpsw..

Land en Veelust

Zwaagdijk 194
Zwaagdijk Oost (Gemeente Medemblik)
Inleiding STOLPBOERDERIJ MET HEK. De stolpboerderij is van het gekeerde Westfriese type, en is gelegen aan de noordzijde van de Zwaagdijk. ..

Hervormde Kerk

Oosteinde 44
Oostwoud (Gemeente Medemblik)
Hervormde Kerk. Een in 1753 opgetrokken, eenschepig gebouw met vijfzijdige sluiting, waaraan eind 19e eeuw een noordelijke, eveneens vijfzij..

Toren van de Hervormde Kerk

Oosteinde 44
Oostwoud (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv.Kerk. Dakruiter boven de westgevel. Klokkenstoel met klok van Hendricus Nieman, 1616, diam. 118,8 cm. Mechanisch torenuurwer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)