Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij aan de Zandstraat 5 in Moergestel

Woonhuis

Zandstraat 5
5066CA Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw

Top 100 monument

Boerderij aan de Zandstraat 5

Moergestel, Zandstraat 5: klein, onopvallend en vrijgelegen keuterboerderijtje uit het begin van de 19de eeuw van het Brabantse langgeveltype. Het boerderijtje is slechts een bouwlaag hoog, voorzien van een zadeldak en gedekt met blauwe muldenpannen en heeft een afhang aan de achterzijde. Het woongedeelte is gepleisterd en heeft twee 20-ruits schuifvensters met luiken en daartussen een deur waarboven een spitsboogvormig bovenlicht. Het schuurgedeelte heeft wanden van geteerde, gepotdekselde delen en kleine vensters. In het interieur is een grote (voormalige) woonkeuken met schouw aanwezig, voorts een dennennaaldoven waarboven een rijskamertje is aangebracht en ten slotte twee bedsteden. Op de zolder bevinden zich grote, met leem beklede liggende schoorstenen. Door het materiaalgebruik, de sinds de bouw nagenoeg intact gebleven ruimte-indeling en de verdere algehele ruimtelijke gaafheid (ligging) geeft deze keuterboerderij een volkomen indruk van een vroeg 19de-eeuwse agrarische vestiging, die juist door de bescheiden onopvallendheid kan worden betiteld als object van bijzondere cultuurhistorische waarde.

Beschrijving van Boerderij aan de Zandstraat 5

In en uitwendig nog vrijwel geheel in oorspronkelijke staat verkerend, vroeg 19e eeuws boerderijtje van het Brabantse langgeveltype onder met blauwe muldenpannen gedekt zadeldak (oorspronkelijk met riet gedekt wolfdak) met afhang aan de achterzijde. Gepleisterd woongedeelte met in de voorgevel twee 20-ruits schuifvensters met luiken en daartussen een deur met spitsboogvormig bovenlicht; schuurgedeelte met wanden van geteerde, gepotdekselde delen en kleine vensters. Inwendig: grote (voormalige) woonkeuken met schouw, dennennaaldoven, waarboven een rijskamertje, en twee bedsteden; op zolder grote, met leem beklede liggende schoorstenen. Vanwege de grote gaafheid en de relatieve ouderdom een fraai voorbeeld van een vroeg 19e eeuws, Brabants keuterijtje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29949
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zandstraat 5 (Moergestel)
Linker zijgevel in 2011
Linker zijgevel in 2011
Locatie Moergestel, Zandstraat 5
Oorspr. functie boerderij
Bouw gereed begin 19de eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 29949
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Zandstraat 5 is een kleine boerderij in authentieke staat in het Noord-Brabantse dorp Moergestel. Het gebouw is in gave staat, ook qua binnenruimtes en omgeving. Het is opgenomen in het register van rijksmonumenten en in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.


Beschrijving

Het vroeg-19e-eeuwse bouwwerk is een keuterboerderijtje van het Brabantse langgeveltype. Het heeft één bouwlaag met een zolder onder een pannengedekt zadeldak. Het woongedeelte heeft gepleisterde stenen buitenmuren. Hieraan grenst een houten schuurgedeelte. In het interieur zijn diverse bijzondere elementen aanwezig zoals een dennennaaldoven met rijskamertje, een schouw en bedsteden.

Bronnen


Monumenten in de buurt van Boerderij aan de Zandstraat 5 in Moergestel

Langgevelboerderij

Heikant 8
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, wellicht oorspronkelijk met middenlangsdeel, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend ..

Karschop

Heikant 8
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding Halfopen KARSCHOP, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXa. Gelegen achter op het erf van..

Vrijstaande schuur met dwarsdeel

Heikant 8
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding Vrijstaande SCHUUR met dwarsdeel, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XIXB. Gelegen met nok evenw..

Boerderij van het langgeveltype

Hild 3
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In de buurtschap Hild, nabij de Oirschotseweg gelegen BOERDERIJ van het langgeveltype, daterend uit ca. 1860. Op het erf een haa..

Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft en waar thans een gelijknamig XIXe eeuws herenhuis staat. De hoeve is ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)