Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk (delen) in Sommelsdijk

Kerkelijk Gebouw

Marktveld 13
3245AM Sommelsdijk (gemeente Middelharnis)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1499 (overblijfselen)


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk (delen)

NED.HERVORMDE KERK. Overblijfsel van een in 1499 voltooide driebeukige kruiskerk. Hersteld na een brand in 1632, waarbij de kruisingstoren instortte, welke werd vervangen door een nieuwe tegen de westgevel. Na de tweede brand in 1799 werd alleen het schip hersteld en door het slopen van de scheibogen en pijlers tot een ruimte samengetrokken. Herstel voltooid in 1807; toren in 1817 gerestaureerd. Van het gotische koor is slechts de noordgevel met een gedeelte van de sluiting blijven staan. Aan de noordzijde van het schip een hardstenen portaal met fronton, waarin wapen en opzetstuk, bekroond door siervazen in Lodewijk XVI-trant. 1794. Naast dit portaal in de kerkmuur een steen met gotisch opschrift, waaruit blijkt dat de kerk in 1409 werd voltooid. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1912, is buiten gebruik gesteld. In de kerk een preekstoel met lezenaar, eerste kwart 19e eeuw, en een tekstbord, begin 19e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1821 gemaakt door A. Meere. Herenbank, begin 19e eeuw. Op het terrein van het vroegere koor de ingang tot grafkelder voor de familie van Aerssen van Sommelsdijck, bekroond door een opzetstuk met afgekapt wapen, dat wordt vastgehouden door een leeuw en een griffioen, waaronder: anno 1782. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk (delen) in Sommelsdijk

Streekmuseum Sommelsdijk

Kerkstraat 4
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
17e-Eeuws PAND met tot puntgevel verminkte trapgevel. Geprofileerde waterlijsten en vensters, waarin een vroeg 19e-eeuwse roedenverdeling. D..

Streekmuseum

Kerkstraat 6
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
17e-Eeuw PAND met trapgevel, waarvan het bovenstuk is verminkt. Geprofileerde waterlijsten en, boven het verdiepingsvenster een ontlastingsb..

Streekmuseum

Kerkstraat 8
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
17e-Eeuw PAND met gerestaureerde trapgevel, versierd met geprofileerde waterlijsten en een gemetselde toppilaster op consoles. Benedenvenste..

Streekmuseum

Kerkstraat 10
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Gerestaureerd 17e-eeuws PAND met trapgevel versierd met geprofileerde waterlijsten, ontlastingsbogen en gemetselde toppilaster op console. D..

Streekmuseum

Kerkstraat 12
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
17e-Eeuws PAND MET TRAPGEVEL, welks versierd wordt door geprofileerde waterlijsten, ontlastingsbogen en een gemetselde toppilaster op consol..

Kaart & Routeplanner