Trippenhuis in Amsterdam

Kloveniersburgwal 29
1011JV Amsterdam

Architect: Justus Vingboons

Top 100 monument

Trippenhuis

Amsterdam, Trippenhuis; groot en groots Amsterdams grachtenpand aan de Kloveniersburgwal 29, gebouwd als dubbel-woonhuis naar ontwerp van Justus Vingboons uit 1662. Het dubbele woonhuis diende als woning voor de gebroeders Louis en Hendrik Trip. De monumentaliteit van het bouwwerk is bijna on-Nederlands, de grootte uitzonderlijk voor een stadshuis, en verwijst onder andere door de kolossale orde en de decoratie, naar Italiaanse voorbeelden. Op het dak bevinden zich nog twee gebeeldhouwde schoorstenen, terwijl in het interieur nog vele oorspronkelijke elementen aanwezig zijn. Vanwege de bijzondere verschijningsvorm, de monumentaliteit, de rijk gebeeldhouwde zandstenen pilastergevel en de authenticiteit van delen van het interieur, alsmede als voorbeeld uit het oeuvre van Vingboons, kan aan het Trippenhuis bijzondere cultuurhistorische waarde worden toegekend.

Beschrijving van Trippenhuis

Trippenhuis, gebouwd 1660-1662 door Justus Vingboons. Zeven vensters brede, rijk gebeeldhouwde zandstenen pilastergevel onder fronton aan de voorzijde en tienassige gevel onder fronton aan de achterzijde; twee gebeeldhouwde schoorstenen op het dak. Vele interieurelementen uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)