Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijkspostspaarbank in Amsterdam

Gebouw

Van Baerlestraat 27
1071AN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901
Architect: D.E.C.Knuttel


Beschrijving van Rijkspostspaarbank

Rijkspostspaarbank, gebouwd 1899-1901 door D.E.C.Knuttel. Groots opgezet hoekpand met bel-etage en twee verdiepingen onder dwarsgeplaatste zadeldaken, voorzien van balustraden op consoles met obelisken en dakkapellen. Opgetrokken in baksteen, afgewisseld met enkele natuurstenen banden, op natuurstenen rustica-sokkel, in een persoonlijk opgevatte mengvorm van historische bouwstijlen. Gevel aan de Van Baerlestraat bevat risalerende, met natuursteen beklede middenpartij, waarin rondbogige ingang met stoep, en halfrond venster waarboven vergulde inscriptie: Rijkspostspaarbank, topgevel met obelisken; deze middenpartij als ingangspartij wordt bekroond door een afgeplatte tentspits met opengewerkte smeedijzeren hekwerk; accent op de linkerhoek door topgevel met obelisken en tentspits met smeedijzeren bekroning; op de rechterhoek een veelhoekig uitspringende hoekpartij, gedeeltelijk met natuursteen bekleed en voorzien van rondboogfriezen en lisenen, drie topgevels waarin oculi, bekroond door een opengewerkt veelhoekig torentje waarop een windwijzer. Gevel aan de P.Potterstraat heeft accent op de hoek door topgevel met obelisken. Gevel aan de Jan Luykenstraat in zelfde vorm, later uitgebreid in dezelfde, ietwat versoberde trant onder schilddak met dakkapellen. Inwendig lambrizering van tegeltableaux met voorstellingen van gestileerde bloemen, bijen, spinnen met web en provinciewapens, in Art Nouveautrant; kruisgewelven en monumentale trappehuizen met natuurstenen zuilen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 287
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Reclame voor spaarbankboekjes van de Rijkspostspaarbank eind 19e eeuw

De oprichting van de Nederlandse Rijkspostspaarbank vond in 1881 plaats. De bank viel onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid. Transacties waren mogelijk op ieder postkantoor in het Koninkrijk der Nederlanden. De eerste directeur was Arnold Kerdijk, een progressieve liberaal die in de algemene spaarbank een mogelijkheid zag tot verheffing van de arbeiders.

Het succes van de Rijkspostspaarbank was groot. Hieraan heeft met name de opvolger van Kerdijk, Armand Sassen, een belangrijke bijdrage geleverd. Kerdijk stapte al een maand na de oprichting op, zijn prioriteiten lagen op een ander vlak. In de vijftig jaar na de oprichting groeide het aantal spaarrekeningen tot zo’n 2,2 miljoen in 1931.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef de groei van de Rijkspostspaarbank echter achter bij die van particuliere spaarbanken. De rente die de Rijkspostspaarbank kon bieden was door wettelijke voorschriften beperkt, iets wat voor de concurrentie niet gold.

De Rijkspostspaarbank moest haar dienstverlening uitbreiden wilde ze nog reden tot bestaan hebben. De belangrijkste actie was het realiseren van een nauwe samenwerking met de Postcheque- en Girodienst. Voor beide diensten bood dit nieuwe mogelijkheden. Samenvoeging van beide instellingen vond in 1977 plaats, dat werd de Postgiro/Rijkspostspaarbank. In 1979 volgde de invoeging van de Amsterdamse Gemeentegiro. Het overheidsbedrijf werd in 1986 geprivatiseerd tot de Postbank.

De bank had jarenlang een hoofdkantoor aan de Van Baerlestraat 27 in Amsterdam-Zuid.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van de Postbank N.V..

Tijdlijn

Tijdlijn van de bedrijven die onderdeel waren van de PTT
voorloper (onderdeel van) PTT verzelfstandigd/geprivatiseerd bedrijf
Telefonie Rijkstelegraaf APT P&T PTT KPN
(PTT Telecom,
PTT Post)
Koninklijke KPN
Koeriersdiensten Posterijen TPG TNT TNT Express (FedEx)
Post(pakketten) (PTT Post) (TPG Post) (TNT Post) Koninklijke PostNL
Spaarbank Rijkspostspaarbank (RPS) Postgiro
/RPS
Postbank ING
Bank PCGD (Postgiro)
1799 1852 1881 1893 1915 1918 1928 1977 1986 1989 1998 2002 2006 2009 2011 2016

Monumenten in de buurt van Rijkspostspaarbank in Amsterdam

Stedelijk Museum

Paulus Potterstraat 13
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Paulus Potterstraat en Van Baerlestraat tussen 1892 en 1894 tot stand gekomen MUSEUM, het Stedelijk Museum, naa..

Brug nr. 450

Brug nr. 450 Mid-Oostelijk in Vondelpark
Amsterdam
Omschrijving Brug nr. 450 over de zich versmallende waterpartij mid-oostelijk in het park, in het verlengde van de toegang aan de Vondelstr..

Vondelpark

Rij- en wandelpark
Amsterdam
Omschrijving Vanaf de Stadhouderskade in enigszins zuidwestelijke richting en in twee afzonderlijke fasen tot stand gekomen parkaanleg van ..

Vrijstaande villa met bel-etage en twee verdiepingen

Museumplein 4
Amsterdam
Vrijstaande villa met bel-etage en twee verdiepingen, plat afgedekt (op verschillende niveau's), van uiterst strenge architectuur, gebouwd 1..

Vrijstaande villa

Honthorststraat 20
Amsterdam
Vrijstaande VILLA, gebouwd 1904-06 door Ed.Cuypers, op onregelmatige grondslag, met bel-etage en verdieping onder een door voluten bekroonde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven