Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Kerk in Middelburg

Kerkelijk Gebouw

Groenmarkt 12
4331BH Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 16e eeuw en later


Beschrijving van Nieuwe Kerk

Nieuwe KERK. Een tweebeukige hallenkerk, ontstaan uit vergrotingen van het schip van de oorspronkelijke Romaanse Kerk. Laatste uitbreiding na de brand van 1568, waardoor de achtkante traptoren tegen de westgevel uit het midden kwam te staan. Bij de invoering van de nieuwe kerkelijke indeling van 1559 verheven tot kathedraal; in 1577 ingericht voor de protestantse godsdienstoefening. Moderne aanbouw met arkade aan de westzijde. Schuin op de kerk geplaatst portaal aan de zuidzijde. De kerk is grondig vernieuwd bij de jongste restauratie; niet alleen de houten tongewelven ook de pijlers met hun kapitelen zijn nieuw. Orgelkas uit 1693, gemaakt door J.A. Schut voor het Duyschot-orgel van de Oude Lutherse Kerk te Amsterdam. In 1886 werd het orgel in de Lutherse Kerk afgebroken. Het Rijksmuseum kreeg de kas in bruikleen. In 1954 heeft de Lutherse Gemeente van Amsterdam de orgelkas aan Middelburg afgestaan. In de oude kas is een nieuw instrument geplaatst van de firma Van Leeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28673
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwe Kerk
Middelburg Nieuwe Kerk (of Sint-Nicolaaskerk) 1.jpg
Plaats Middelburg
Denominatie Protestantse Gemeente Middelburg
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 37′ OL
Gebouwd in 14e-eeuw
huidige vorm na 1568
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  28673
Architectuur
Vrijstaande klokkentoren Abdijtoren
Koor Koorkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwe Kerk (of Sint-Nicolaaskerk) is een kerk die deel uitmaakt van de voormalige abdij van Middelburg in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Naast de kerk bevindt zich de toren Lange Jan en de Koorkerk. De Nieuwe kerk was in gebruik door de parochianen, de Koorkerk door de kloosterlingen.

Oorspronkelijk was het een veertiende-eeuwse kerk, maar door een brand in 1568 (die ook het dak van de Koorkerk verwoestte) kreeg het zijn huidige vorm: een eenvoudige tweebeukige hallenkerk met hoge spitsboogvensters en onversierde steunberen. De westgevel bestaat uit twee puntgevels die door een achtkantige traptoren worden gescheiden. In de negentiende eeuw kreeg het nog een neogotische westgevel, nieuwe gewelven en kapitelen, maar die werden verwijderd tijdens de restauratie van 1900. Op 17 mei 1940 werd de kerk door oorlogsgeweld bijna volledig verwoest, maar werd daarna hersteld tijdens de wederopbouw.

1rightarrow blue.svg Zie ook het bombardement op Middelburg

Het interieur is tussen 1997 en 2001 aangepast aan een multifunctioneel gebruik. De vaste banken met de negentiende-eeuwse preekstoel zijn vervangen door losse blauwe stoelen en een natuurstenen verlaagde kansel. Het ontwerp is van architect Johan de Koning Het zeventiende-eeuwse orgel van Johannes Duyschot, afkomstig uit de Oude Lutherse kerk in Amsterdam. Het werd in 2008 uitgebreid gerestaureerd.

Tussen de twee kerken bevindt zich de toren Lange Jan en de Wandelkerk, het middenkoor waar het zeventiende-eeuwse praalgraf voor de admiraals Johan en Cornelis Evertsen van de beroemde beeldhouwer Rombout Verhulst zich bevindt. Beide broers sneuvelden in 1666.


Monumenten in de buurt van Nieuwe Kerk in Middelburg

Bakstenen gebouw van twee verdiepingenkruisstaat

Groenmarkt 14
Middelburg
Aansluitend aan de Abdijring en haaks op de refter een bakstenen GEBOUW, van twee verdiepingen met kruisvensters gevat in spitsbogen en rech..

Kapittelzaal, een naast het pandhof gelegen, door vier kruisgewelven overdekte ruimte

Ruimte naast Pandhof bij abdij
Middelburg
Kapittelzaal, een naast het Pandhof gelegen, door vier kruisgewelven overdekte ruimte, waarvan de gewelven in het midden van de zaal samenko..

Pandhof

kloostergang bij Abdij
Middelburg
PANDHOF, XVIa. Door netgewelven overdekte kloostergang, de wanden rondom met natuursteen bekleed. Tussen de bogen die de hof omringen steunb..

Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen

Groenmarkt 12
Middelburg
Wandelkerk of Tussenkerk. Oorspronkelijk de plaats van het transept van de romaanse XIII kerk. Daarna het oude middelkoor van de Abdijkerken..

Abdijtoren

Onder den Toren 3
Middelburg
Abdijtoren, aangebouwd tegen de zuidmuur van de Koorkerk; door brand geteisterd in 1471, 1568, 1712 en 1940. Van de grond af achtkant, drie ..

Kaart & Routeplanner