Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacobus de Meerdere in Roosteren

Kerkelijk Gebouw

Maasheuvel 12
6116BT Roosteren (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1843
Architect: J.H.J. Dumoulin


Beschrijving van Jacobus de Meerdere

ST. JACOBUSKERK. Driebeukig schip, enkelvoudig koor en westtoren, 1843. Buitengeleding met rondbogige spaarvelden. Schip en koor met tongewelf van stuc. Vlakgedekte zijbeuken. Ronde scheibogen op Toscaance kolommen. Biechtstoel, 1809. Doopvont van omstreeks 1200. Eenklaviers orgel, in 1857 gemaakt door M. van Dinter en L. Vermeulen. Twee eiken herenbanken. XVIII? Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Sulris, 1529, diam. 126 cm en een klok van J. van Venrade, 1478, diam. 90 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28656
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Jacobus de Meerderekerk

De Sint-Jacobus de Meerderekerk is de parochiekerk van Roosteren. Ze bevindt zich aan Maasheuvel 6. Het is een rijksmonument.[1]

Reeds in de 13e eeuw was er een kerk, in de huidige buurtschap Oud-Roosteren. Deze werd in 1843 vervangen door een waterstaatskerk, ontworpen door architect Jean Dumoulin. Ze stond meer naar het westen, in de toenmalige buurtschap Scheiereynde, waaromheen zich een nieuw dorpscentrum ontwikkelde. Het kerkhof van de voormalige kerk bleef bewaard.

De huidige kerk is een driebeukige kerk in neoclassicistische stijl, met een ingebouwde westtoren. Deze heeft een achtkante, ingesnoerde spits. In de toren hangt een klok uit 1529, gegoten door Joris Sulris. Ook is er een kleinere klok uit 1478, gegoten door J. van Venrade.

In oktober 1944 liep de kerk oorlogsschade op, die in 1946 hersteld werd.

Interieur

Het middenschip is voorzien van een tongewelf. Het kerkmeubilair omvat een hardstenen doopvont uit ongeveer 1200, twee 18e-eeuwse herenbanken en een biechtstoel uit 1758.

Het orgel, uit 1857, is gebouwd door M. van Dinter en L. Vermeulen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Jacobus de Meerdere in Roosteren

Groot huis met wolfdak, segmentboogvensters en een geprofileerde ingangsomraming van hardsteen

Maasheuvel 11
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Groot huis met wolfdak, segmentboogvensters en een geprofileerde ingangsomraming van hardsteen, XVIII A. Inwendig een marmeren schoorsteen- ..

St. Antoniuskapel annex trafohuisje

Maasheuvel 3
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1932 gebouwde Antoniuskapel annex transformatorhuisje, gelegen aan een plei..

't Heufken. Huis van mergel en baksteen met speklagen van mergel

Eyckholtstraat 13
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
't Heufken. Huis van mergel en baksteen met speklagen van mergel, XVI e.v. In rechter zijgevel gotische vensteromlijstingen en een ingang, d..

Monumentale hoeve. Schuur en poortvleugel haaks op elkaar onder zadeldaken, uitlopend tegen topgevels met vlechtingen. Woonhuis met ankerjaartal

Eyckholtstraat 21
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Monumentale hoeve. Schuur en poortvleugel haaks op elkaar onder zadeldaken, uitlopend tegen topgevels met vlechtingen. Woonhuis met ankerjaa..

Kasteel Ter Borch

Lanterdijk 6
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Kasteel ter Borch. Gebouw, XVIII met twee door knobbelspitsten bekroonde hoektorens en door trapgevels bekroonde hoekpaviljoens en middenris..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)