Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Secretarie in Meppel

Gebouw

Hoofdstraat 22
7941AG Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1910
Architect: D. Monsma Monsma 1910 D. Monsma


Beschrijving van Secretarie

NB Het betreft de aanbouw aan een ouder gemeentehuis met adres Hoofdstraat 22. Inleiding Secretarie met conciergewoning gebouwd in 1910 in opdracht van de gemeente Meppel naar ontwerp van de directeur gemeentewerken D. Monsma. Het geheel is Art Nouveau-stijl opgebouwd zoals onder meer blijkt uit het tegeltableau waarin een monogram van D. Monsma. Het betreft een aanpassing/uitbreiding van een ouder gemeentehuis (met monumentnummer 28629). Inmiddels is het pand intern grotendeels verbouwd waarbij onder meer de conciergewoning is verdwenen. De bescherming betreft de vernieuwde achtergevel van het oude gemeentehuis, het tussenlid tussen het oude gemeentehuis en de secretarie zelf. Omschrijving Secretarie/conciergewoning in baksteen opgetrokken over drie bouwlagen en gedekt door een plat dak. Gevelopbouw aan de Grote Akkerstraat met een plint van rode baksteen waarin gietijzeren ventilatieroosters en een opgaand metselwerk in grauwe baksteen afgewisseld met gele verblendstenen banden; gevelafsluiting met geprofileerde goot op klossen waarbij tussen de klossen metselmozaiek is toegepast. Boven de gootlijst en tussen de uitkragende hoekrisalieten is een borstwering met blinde nissen gemetseld. Dit gedeelte bevat enkele hardstenen sierstukken en afdekplaten. Oorspronkelijke gevelindeling met vensters voorzien van neggeblokken, aanzet- en sluitstenen en metselmozaiek in de boogvelden. Twee verticale assen van drie dubbel kozijnen (deels voorzien van snijwerk). Aan de rechterzijde een verticale as met een Art No uveau-paneeldeur voorzien van smeedijzeren hekwerk; daarboven een venstergroot tableau van geglazuurde stenen waarin diverse Art Nouveau decoraties en tekst: 1910, secretarie en DM. Boven het tableau een rechtgesloten venster. Binnenplaats met drie oorspronkelijke gevels die allen een rode bakstenen plint hebben, afgedekt met een rollaag (zwarte baksteen) en daarboven opgetrokken zijn in een licht gele verblendsteen. De zijde van het oude gemeentehuis heeft een souterrain waarin twee wc-deuren voorzien van snijwerk en valraam; rechts een deels gewijzigde deur. Beide verdieping met drievoudig gekoppeld ramen. De gevel van het tussenlid heeft aan de linkerkant enkele rechtgesloten glas-in-lood ramen voor het trappenhuis en aan de rechterkant een loopdeur en een wc-deur voorzien van snijwerk; op de verdiepingen schuiframen met glas-in-lood. De gevel van de secretarie heeft links een rechtgesloten schuifraam; loopdeur met daaraan gekoppeld een venster; verdiepingen met gekoppelde vensters. INTERIEUR: In de raadzaal zit een gewelfd plafond aangezet met een breed uitkragende lijst. Waardering Secretarie (met voorheen conciergewoning) van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bestuurlijke ontwikkeling van Meppel, vanwege de bouwgeschiedenis van het gemeentehuis, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28629
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Secretarie in Meppel

Huis met gedeeltelijk gepleisterde trapgevel met zandstenen waterlijsten en afdekplaten en toppilaster bekroond door leeuw

Kruisstraat 15
Meppel
Huis met gedeeltelijk gepleisterde trapgevel met zandstenen waterlijsten en afdekplaten. Uitgekraagde toppilaster, bekroond door schildhoude..

Huis met gepleisterde trapgevel met zandstenen waterlijsten en afdekplaten en halfronde top met pilasters en voluten

Kruisstraat 12
Meppel
Huis met gepleisterde trapgevel met zandstenen waterlijsten en afdekplaten. Halfronde top op twee pilasters, geflankeerd door voluten.

Huis met trapgevel met natuurstenen sierdelen

Hoofdstraat 50
Meppel
Huis met 17e eeuwse trapgevel met natuurstenen sierdelen.

Stadswaag

Hoofdstraat 52
Meppel
Voormalige STADSWAAG. Eenvoudig gebouwtje met rechte topgevel bekroond door Lod.XV ornament, tegen de noordmuur van de kerktoren.

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 52
Meppel
Toren der Ned. Herv. Kerk. Monumentale toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van A. van de Put, 1611, diam. 154,4..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven