Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Minderbroedersklooster / Bernarduskapel in Megen

Kerkelijk Gebouw

Kloosterstraat 6
5366BH Megen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1648


Beschrijving van Minderbroedersklooster / Bernarduskapel

KLOOSTER St Antonius van Padua van de Minderbroeders Franciscanen. Groep van eenvoudige gebouwen om een pandhof; zuid- en westvleugel 1648-1654, oostvleugel en kapel 1670; zuidwaartse uitbreiding van de oostvleugel buiten de pandhof in 1709, gastenkwartier 1713. De door smalle pilasters versterkte kerk heeft met een segmentboog gesloten vensters en een natuurstenen portaal in rustica. Inwendig stucgewelf en houten zangtribune met koorbanken en lezenaars. Drie barokke houten altaarretabels van kort na 1670, met de geslachtswapens van Stepraedt en van Amstel. Eiken preekstoel uit 1696; vijf eiken biechtstoelen uit 1695 met de namen en wapens der schenkers. In een kas van de Gebr. Franssen uit 1846 een instrument van de Gebr. Gradussen uit 1900, met gebruikmaking van ouder pijpwerk. 18e eeuws notehouten Mariabeeld. In de ronde benedenvensters van de kloostergang twintig gebrandschilderde glazen, tien uit 1653, en uit 1678, acht uit 1679, een ongedateerd, met de namen en wapens der schenkers. Drieluik: aanbidding der Koningin (16e eeuw), op paneel; vier 18e eeuwse schilderijen op doek: de H. Lodewijk en de H. Elisabeth ontvangen het kleed der Derde Orde, Kruisiging, Graflegging en Verheerlijking der H. Maagd. 17e- en 18e eeuwse portretten van vroegere ordebroeders. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1535, diam. 38 cm. Op de binnenplaats van het klooster, gebouwd in 1648, zit een grote flink oostelijk afwijkende zonnewijzer, geschilderd op pleisterwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Minderbroedersklooster 'Assisi aan de Maas' te Megen

Het minderbroedersklooster of franciscanenklooster 'Assisi aan de Maas' is een klooster van franciscanen te Megen dat in 1648 werd gesticht. Het is gewijd aan de heilige Antonius van Padua.

Geschiedenis

Na de capitulatie van 's-Hertogenbosch in 1629 moesten de kloosterlingen de stad verlaten. De minderbroeders trokken naar Megen, waar godsdienstvrijheid heerste.Het klooster werd gebouwd van 1648-1653 en de kerk werd voltooid in 1670.

Interieur

Er is een kruisgang met een verdieping. Op de benedenverdieping zijn wapens van de schenkers aangebracht, stammend uit de 17e eeuw. In de keuken zijn religieus getinte schilderingen aangebracht. De kerk heeft een driezijdig gesloten koor en is met steen overwelfd. Ze is gebouwd in gotiserende barok.

Het interieur is 17e-eeuws en omvat onder meer een hoofdaltaar uit omstreeks 1680 dat rijk voorzien is van houtsnijwerk. Hierop bevinden zich de wapens van Reinier van Stepraedt en Maria Johanna van Amstel van Mijnden. Naast het hoofdaltaar bevinden zich de zijaltaren in dezelfde stijl. Boven deze zijaltaren hangen schilderijen die gemaakt zijn door Everardus Witte, bijgenaamd het Heilig Bruurke. Het grafmonument van deze in 1950 gestorven broeder bevindt zich in een kapel naast deze kerk. Er is een preekstoel uit 1696, vijf biechtstoelen uit 1695 alsmede een laat-17e-eeuws orgel.

In 1645 werd vanuit dit klooster een Latijnse School gesticht, die in de 19e eeuw het Sint-Anthonisgymnasium ging heten. Het bevond zich aan het Everardusplein. Titus Brandsma is de meest bijzondere leerling van deze school geweest. In 1968 werd het gymnasium opgeheven en sindsdien is het als gebouw Acropolis in gebruik als gemeenschapshuis.

Hof van Lof

De Hof van Lof is een liturgische tuin in kruisvorm die in het minderbroedersklooster is ingericht. De vier kruisarmen komen overeen met de vier seizoenen. De Hof van Lof is toegankelijk voor bezoekers.

Externe LinksMonumenten in de buurt van Minderbroedersklooster / Bernarduskapel in Megen

Huis met zadeldak en aan de voor- en achterzijde elk een topgevel

Kloosterstraat 3
Megen (Gemeente Oss)
Huis met zadeldak en aan de voor- en achterzijde elk een topgevel. Zesdelige schuiframen. Begin 19e eeuw.

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, vijf traveeën breed en met bovenverdieping

Kloosterstraat 8
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, vijf traveeën breed en met bovenverdieping. Begin 19e eeuw. Met stoep.

Acropolis/Latijnse school

Broeder Everardusplein 1
Megen (Gemeente Oss)
Inleiding De voormalige LATIJNSE SCHOOL annex SEMINARIE werd in twee fasen (1884 en omstreeks 1900) in neogotische stijl gebouwd naar ontwe..

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels en met dakkapellen

Kloosterstraat 10
Megen (Gemeente Oss)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels en met dakkapellen. Met stoep. 19e eeuw.

Huis met topgevels aan de voor- en achterzijde en zadeldak daartussen

Wilhelminastraat 3
Megen (Gemeente Oss)
Huis met topgevels aan de voor- en achterzijde en zadeldak daartussen. De geveltop eindigde in trappen. 18e-19e eeuw.

Kaart & Routeplanner