Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Iwema-steenhuis (Iwemastins) in Niebert

Kasteel Buitenplaats

't Pad 15
9365TA Niebert (gemeente Marum)
Groningen

Bouwjaar: verm. ca. 1400 1845 (verb.) 1400 verm. ca. 1400 1845 (verb.)


Beschrijving van Iwema-steenhuis (Iwemastins)

Restant van de Iwemastins, waaraan in plm 1845 schuur is gebouwd. Het rechthoekig stinsgebouw bevat boven de "kelderverdieping" een hoge zaal met balkenplafond. De door de schuur bedekte gevel is iets hoger geweest en puntvormig blijkens de nog aanwezige drie nissen en twee gedichte vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Iwema-steenhuis in de winter...
...en in de lente

Het Iwema-steenhuis is het enige nog resterende steenhuis in de provincie Groningen. Het ligt in het dorpje Niebert in het Westerkwartier.

Het steenhuis dateert uit rond 1400. De naam verwijst naar de familie Iwema die er oorspronkelijk woonde. Deze familie hoorde niet tot de Groninger adel, wat wellicht verklaart waarom het steenhuis nooit is uitgegroeid tot een borg.

In de loop van de jaren zijn er meerdere verbouwingen geweest. De meest ingrijpende vond plaats in het begin van de 19e eeuw door de lokale dominee Reinder Damsté, die het steenhuis verbouwde tot boerderij, er grote vensters in plaatste, het steenhuis (voorhuis) verlaagde en het geheel witpleisterde. Het oorspronkelijke steenhuis is nog te herkennen in de vorm van het voorhuis en aan de kloostermoppen die aan binnenzijde van de westelijke muur nog te zien zijn. Deze kloostermoppen maken ook de datering mogelijk. Het steenhuis werd in 1851 gekocht door de familie De Boer. Nazaten daarvan wonen er nog steeds. Zij hebben het huis en de omliggende landerijen verkocht aan het Groninger Landschap. Het huis is niet open voor het publiek.

In de tuin staat de grootste rode beuk van de provincie Groningen.

Museum

Achter het huis is in een schuur molen- en bakkerijmuseum 't Steenhuus gevestigd. Er bevinden zich twee permanente exposities. De ene expositie is gevestigd op het bakkersambt, met een winkel en verscheidene gebruiksvoorwerpen uit 1920. De andere expositie richt zich op het schildersambt, met schildersmateriaal van rond 1900. Daarnaast zijn er een meidenkamer en huiskamer, ingericht in de stijl van het begin van de 20e eeuw. Verder wordt er jaarlijks een thematentoonstelling ingericht. Het museum behoort samen met de Nieberter molen en Museum 't Rieuw tot de culturele driehoek Nuis-Niebert.

Andere steenhuizen

Andere steenhuizen (stinsen) staan in Veenwouden (Schierstins) en in het Oost-Friese Bunderhee (Steenhuis Bunderhee).

Externe link


Monumenten in de buurt van Iwema-steenhuis (Iwemastins) in Niebert

Boerderij met dwars gebouwd voorhuis onder schilddak

't Pad 4
Niebert (Gemeente Marum)
Boerderij waarvan het voorhuis een dwarshuis vormt onder schilddak; omlijste ingang met gesneden bovenlicht; zesruitsvensters, omgaande kroo..

Nieberter molen

Molenweg 62
Niebert (Gemeente Marum)
Zeskante bovenkruier met stelling gebouwd in 1899.

Molenhuis

Molenweg 64
Niebert (Gemeente Marum)
Molenhuis bij de molen. Vrij diep voerhuis onder zadeldak tegen topgevel en bredere schuur, riet gedekt. Evenwijdig aan het voorhuis aanbouw..

Hervormde kerk

Molenweg 90
Niebert (Gemeente Marum)
Herv. Kerk. Blijkens gevonden nissen in de rechte oostelijke wand, nog wel laatgotisch rechthoekig kerkgebouw met dakruiter uit 1831. In de ..

Hervormde kerk

Nieuweweg 29
Nuis (Gemeente Marum)
Herv. Kerk. op kerkhof. Rechtgesloten eenbeukig bakstenen kerkgebouw met in het uitwendige de kenmerken van de 13e eeuwse Groninger Romano-g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)