Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Sint Pieter in MAASTRICHT

Militair Object

Luikerweg 80
6200AA MAASTRICHT (gemeente Maastricht)
Limburg

Bouwjaar: 1701-1702


Beschrijving van Fort Sint Pieter

Fort Sint Pieter, vijfhoekig fort, in 1701 door Menno van Coehoorn vanwege de Staten Generaal aangelegd op Luiks gebied. In 1937 verbouwd en ingericht tot uitspanning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28023
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Sint Pieter in 2016

Fort Sint Pieter is een fort dat in 1701-02 tot stand kwam op de noordflank van de Sint-Pietersberg in Maastricht. Tot 1867 had het fort als onderdeel van de vestingwerken van Maastricht een militaire functie. Thans is het bouwwerk een rijksmonument en een toeristische attractie.

Geschiedenis

Het fort werd in opdracht van de militaire commandant van Maastricht Daniël Wolff baron van Dopff gebouwd in een vijfhoek ter verdediging van de zuidelijke vestingmuren van Maastricht. Dit werd noodzakelijk gevonden nadat de Fransen in 1673 de Sint-Pietersberg hadden ingenomen om van hieraf met kanonnen bressen te slaan in de zuidelijke vestingmuren. Vanuit dit fort zou voortaan elke zuidelijke aanval afgeslagen kunnen worden.

In 1717 bezocht tsaar Peter de Grote de sterkte. Hij werd feestelijk rondgeleid door bovengenoemde gouverneur.

Het fort werd in 1794 door de Fransen in de rug aangevallen tijdens het beleg door Kléber. In het begin van de 19e eeuw is het nog ingrijpend gemoderniseerd om aan de eisen van de tijd te kunnen voldoen. De sterkte verloor zijn verdedigingsfunctie na het opheffen van de vesting Maastricht in 1867.

In de 20e eeuw bevond zich aan de noordkant van het fort een uitspanning, bestaande uit een café, een restaurant en een feestlocatie. Op het bijbehorende terras dronk menig pieterpadwandelaar een glaasje op de goede afloop. In 2011 is deze 20e-eeuwse aanbouw gesloopt in verband met de restauratie van het fort, die in 2014 werd afgerond.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Fort Sint Pieter in MAASTRICHT

Grafmonument generaal Dibbets

Sint Hubertuslaan 12
Maastricht
Op binnenplaats van de kazerne grafmonument van Luitenant-Generaal Dibbets.

Wachtgebouw Tapijnkazerne

Sint Hubertuslaan 12
Maastricht
Inleiding Gebouw A, oftewel het WACHTGEBOUW van de Tapijnkazerne, dominant gesitueerd op de hoek van Prins Bisschopsingel en de St.Hubertus..

Pand met brede voorgevel op het midden bekroond door een fronton.

Burgemeester Ceulenstraat 80
Maastricht
Pand met brede voorgevel, door horizontale profiellijsten geleed en op het midden bekroond door een fronton. Benedenvensters en ingang in Na..

De Winhof, grotendeels uit mergel gebouwde hoeve om een gesloten binnenplaats.

Burgemeester Ceulenstraat 80A
Maastricht
De Winhof, grotendeels uit mergel gebouwde hoeve om een gesloten binnenplaats. XVIII-XIX. Poortvleugel. Schuren opgetrokken uit mergel en va..

Drie eclectische middenstandswoningen met elementen van Art Nouveau, gesitueerd in de gesloten wand van de Glacisweg.

Glacisweg 15
Maastricht
Inleiding Drie eclectische MIDDENSTANDSWONINGEN met elementen van Art Nouveau, 1908, gesitueerd in de gesloten wand van de Glacisw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)