Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bolenstein inclusief tuinkoepel, hekwerk met aansluitende bijgebouwen in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Bolensteinseweg 1
3603CP Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Bolenstein inclusief tuinkoepel, hekwerk met aansluitende bijgebouwen

Bolestein. Landhuis in gracht gelegen, thans empire voorkomen doch sedert restauratie van bepleistering ontdaan. Op het dak klokketoren van een laat pendule type in de 18e eeuw veel toegepast doch thans zeldzaam. Van origine 16e-eeuws versterkt huis. Twee bouwhuizen met mansardedaken dwars voor het huis gelegen, waartussen hekpijlers door leeuwen bekroond, goed ijzersmeedwerk. Tuinkoepel afkomstig van de Doornenburgh te Maarssen. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 26340
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bolenstein
Bolenstein anno 2007
Bolenstein anno 2007
Locatie Maarssen
Algemeen
Kasteeltype Waterkasteel
Bouwmateriaal Baksteen
Eigenaar Jan-Dirk Paarlberg
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  26340
Bijzonderheden Ridderhofstad
Boelestein met voormalige theekoepel voor de verbouwing van 1825
Boelestein met voormalige theekoepel voor de verbouwing van 1825

Bolenstein, ook wel Boelestein genoemd, is een ridderhofstad aan de Bolensteinseweg 1 te Maarssen op de westelijke Vechtoever.

Bouwkundige geschiedenis

Het huis had in de 17e eeuw een dubbele bekapping ter weerszijden met dubbele trapgevels. Het had vier schoorstenen met piramidevormige bekroningen met windvaantjes. In 1825 is dit vervangen door een vierkante kap met een torentje en klok. Er werd ook een brug-bordes aangelegd. De muren zelf werden gepleisterd met geblokte banden aan de hoeken. In 1917 is een erker aangebouwd. Vanaf 1960 is het huis gerestaureerd en ontpleisterd.

Eigenaren

Achterkant in 2009

Het wordt voor het eerst genoemd in 1340 en is waarschijnlijk gebouwd door een Derck van Bole, aan wiens familienaam het zijn naam zou danken. In 1404 draagt de toenmalige eigenaar (Dirck van Bole) het in leen op aan de Bisschop van Utrecht.

In 1438 is het verkocht aan ridder Otto Snaef en later worden de Van Nijenrodes eigenaar. Achtereenvolgens worden de volgende families eigenaar: Snellenburg, Van Zuylen van Nijvelt, Godin, de Malapert en Van Heeckeren.

In de 19e eeuw zijn de eigenaren Johannes Fåhraeus, Walland, Abels Visser, Wolff, Strick van Linschoten, Van der Vijsel en begin 1900 J.M. de Muinck Keizer, die het in 1942 verkocht aan de gemeente Maarssen, die het vervolgens gebruikt als huisvesting voor de Rijkspolitie en als distributiekantoor. In 1960 verkoopt de gemeente het aan de architect B.O. van den Berg. Van 1981 tot 1999 woonde de filmproducent Matthijs van Heijningen in het huis.

Uiteindelijk wordt dan de 2006 in opspraak geraakte vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg de eigenaar. Hij had hier enige kantoorruimten aan de latere Commissaris van de Europese Commissie Neelie Kroes gratis beschikbaar gesteld.

Theekoepels

In 1903 is de theekoepel van Bolenstein geweken met de aanleg van de nieuwe Wilhelminaweg. Het bouwwerkje is vervolgens geplaatst aan de Molendijk bij Beek en Hof in Loenen aan de Vecht. De huidige theekoepel van Bolenstein is in 1968 overgeplaatst van de tegenovergelegen buitenplaats Doornburgh door B.O. van den Berg.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Bolenstein inclusief tuinkoepel, hekwerk met aansluitende bijgebouwen in Maarssen

Klein Vechtleven

Herengracht 23
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Statig herenhuis met lijstgevel, 18e eeuw. Vormt een geheel met de buurnummers 21 en 22.

De Boomgaard

Herengracht 22
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Statig herenhuis met lijstgevel met consoles, 18e eeuw. Gebeeldhouwde partij in risalerend middendeel. Vormt een geheel met de buurnummers 2..

De Kleine Boomgaard

Herengracht 21
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Statig herenhuis met lijstgevel, 18e eeuw. Vormt een geheel met de buurnummers 22 en 23.

Vijzelhove

Bolensteinseweg 5
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Begin 1900 gebouwd DUBBEL WOONHUIS `Vijzelhove', opgetrokken in neo-Hollandse renaissancestijl. Het opschrift op de luifel: `Jan ..

Gepleisterd pand met zadeldak, samengevoegd met nr. 18

Schippersgracht 19
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Fors dwarspand met gepleisterde lijstgevel; zadeldak en dakramen.Deuromlijsting.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)