Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met trapgevel en winkelpui van smid in Leiden

Woonhuis

Haarlemmerstraat 125
2312DN Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 17e eeuw (pand) ca. 1925 (winkelpui)


Beschrijving van Pand met trapgevel en winkelpui van smid

1. PAND met trapgevel, 1e helft 17e eeuw, pui en vensters later gewijzigd. Het pand is inwendig verheeld met het op de hoek staande winkelpand Stille Mare 1, dat niet is beschermd.. 2. WINKELPUI met atelier van edelsmid. De pui is omstreeks 1925 aangebracht in opdracht van de juwelier P.J. van Kampenhout, wiens naam er nog op staat vermeld en is vervaardigd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Art D├ęco verwante stijl. Omschrijving Asymmetrische pui van hardsteen, hout en glas. Winkel-glasdeur met vier ramen tussen geprofileerde regels en aan de binnenzijde bevestigde raamijzers, in ondiep portiek met zich verjongende portiekwanden in het linker deel van de pui. Aan de bovenkant licht verspringende deurposten rustend op hardstenen neuten. Linker portiekwand voorzien van een ijzeren plaat, waarvan de functie niet duidelijk is. Links van de deur en rechts van het etalagevenster een - evenals de plint - zwart geverfde hardstenen hoekpenant. Uit twee vierkante ramen bestaand etalagevenster. In de bovendorpels van de etalagevensters en de bovenkant van de portiekopening de vermeldingen "EDELSMID", "GOUD", "ZILVER", "DIAMANT" en "PAARL" Uit drie rechthoekige segmenten bestaand bovenlicht, elk met symmetrische roedenverdeling en rechthoekige raampjes in diverse formaten. Houten bovenlichtomlijsting met cannelures en vlechtwerk in de bovenhoeken. In het midden van de lijst in goudkleurige letters de naam P.J. van Kampenhout. De pui wordt bekroond door een smalle, licht uitkragende geprofileerde kroonlijst met kleine houten consoles, kwarthol profiel en bekleding van geschulpt zink Waardering De winkelpui is van algemeen cultuurhistorisch belang - als karakteristieke uitdrukking van een ontwikkeling in de winkelarchitectuur; - vanwege de esthetische kwaliteiten, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik, alsmede als goed voorbeeld van winkelarchitectuur in een voor het interbellum karakteristieke bouwstijl; - als waardevol onderdeel van een gesloten gevelwand en als element in het beschermd stadgezicht; - vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 24719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met trapgevel en winkelpui van smid in Leiden

Achtergevel van Donkersteeg 9. Bakstenen gevel met eenvoudige rechte kroonlijst en oorspronkelijke vensters

Stille Mare 4
Leiden
Achtergevel van Donkersteeg 9. Bakstenen gevel met eenvoudige rechte kroonlijst en oorspronkelijke vensters, begin 18e eeuw.

Pand met gepleisterde lijstgevel, deuromlijsting. Stoep met stoeppalen. In de 19e eeuw verfraaid. Zadeldak terzijde eindigend in topgevel

Stille Rijn 16A
Leiden
Pand met gepleisterde lijstgevel, deuromlijsting. Stoep met stoeppalen. In de 19e eeuw verfraaid. Zadeldak terzijde eindigend in topgevel, 1..

Pand met gepleisterde lijstgevel, deuromlijsting. Stoep met stoeppalen. In de 19e eeuw verfraaid

Stille Rijn 16
Leiden
Pand met gepleisterde lijstgevel, deuromlijsting. Stoep met stoeppalen. In de 19e eeuw verfraaid. Mogelijk 17e eeuws.

Woonhuis

Haarlemmerstraat 112
Leiden
Laat 17e, begin 18e eeuws woonhuis. In het achterdeel onderkelderd. De oorspronkelijke gevel, tegen het afgewolfde zadeldak, is later verl..

Pand met gepleisterde lijstgevel. Stoep en palen

Stille Rijn 15
Leiden
Pand met gepleisterde lijstgevel. 18e eeuw, mogelijk oudere oorsprong. Stoep en palen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)