Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Nijverheid in Kapelle

Nijverheid Industrie

Ooststraat 45 A
4421EA Kapelle
Zeeland

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van De Nijverheid

Een uit 1870 daterende MEEKRAPSTOOF. Gebouw van de meestoof genaamd "De Nijverheid". Blijkens memoriesteen in de voorgevel gesticht in het jaar 1871. Ook gedateerd in het ijzeren vaantje op de schoorsteen. Het vrijstaande gebouw heeft en verhoogde voorbouw en een achterdeel waarvan de wanden door 5 lisenen in partijen zijn verdeeld. het houdt de herinnering levend aan de eertijds voor Zeeland zo belangrijke meekrapcultuur en is bovendien een van de weinige specimina op Zuid-Beveland van de utiliteitsbouw in de neo-rondboogstijl plm 1870. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23485
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Nijverheid in Kapelle

Terrein waarin aanleg en overblijfselen van het slot Maelstede

Maelstede
Kapelle
Terrein waarin aanleg en overblijfselen van het slot Maelstede. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Hervormde kerk

Kerkplein 4
Kapelle
Ned.Herv.KERK. Forse dorpskerk. Het koor is een goed voorbeeld van Vlaamse baksteenbouw van plm 1300. Oorspronkelijke bakstenen ven- stertra..

Toren van de Hervormde kerk

Kerkplein 4
Kapelle
Toren Ned.Herv.Kerk. Forse bakstenen toren, waarschijnlijk 2e helft 14e eeuw. Steunberen gaan op tot de klokkeverdieping. Bovengedeelte afge..

Dorpspompen

Kerkplein 4
Kapelle
Twee gietijzeren pompen (XIX) van belang wegens oudheidkundige waarde.

Vrijstaande villa met praktijk/kantoor, gebouwd als notariswoning

Biezelingsestraat 34
Kapelle
Inleiding Vrijstaande villa met praktijk/kantoor, in 1910 gebouwd als notariswoning naar ontwerp van architect C.A. en/of A.L.J. Goethals t..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)