Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Kapelle

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 4
4421AB Kapelle
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1300 1300 ca. 1300


Beschrijving van Hervormde kerk

Ned.Herv.KERK. Forse dorpskerk. Het koor is een goed voorbeeld van Vlaamse baksteenbouw van plm 1300. Oorspronkelijke bakstenen ven- stertracering ten dele behouden. Pseudo-basilicaal schip uit eerste helft 15e eeuw, omstreeks 1480 verhoogd. Met kopjes versierde lijsten om de vensters en de ingangen. Laat 15e eeuwse noorderkoor. Vroeg 16e eeuws gewelfde grafkapel. Sacristie uit plm 1400. Inwendig: rijke detaillering van de architectuur. In het koor blindarcaden, kolonetten met bakstenen kapiteeltjes, boogfries en gebeeldhouwde kopjes als draagstenen onder de schalken. In het schip zuilen met Brabantse koolbladkapitelen, heiligenbeelden tegen de triomfboog, apostelfiguren in de zijbeuken onder de gewelfribben en koppen tegen de scheibogen. Voorts: twee rijk gesneden koorbanken, begin 16e eeuw. Preekstoel op herm plm 1600. Doophek midden 17e eeuw. Afsluithek voor de grafkapel, plm 1560. Overhuifde herenbank 1641. Graftombe van Tuyll van Serooskerke plm 1640. Grafbord 1658. Tochtportaal en drie koperen kronen (waarvan twee met adelaar) eerste helft 17e eeuw. Vele gegraveerde en gebeeldhouwde zerken. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1868 gemaakt door C.G.F. Witte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 23482
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk van Kapelle
De hervormde kerk van Kapelle
De hervormde kerk van Kapelle
Plaats Kapelle
Gebouwd in ca. 1300
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  23482, 23483
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Lijst van rijksmonumenten in Kapelle (plaats)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde kerk van Kapelle ligt in het centrum van het Zeeuwse ringdorpje in Zuid-Beveland. De kerk is gebouwd in verschillende eeuwen.

Geschiedenis

In 1248 begon men aan de bouw van een tufstenen kerkje uit de 12de of 13de eeuw. Toen deze in de 14de eeuw werd afgebroken, begon men aan de bouw van de tegenwoordige kerk. Men begon aan het koor en de toren. In 1475 werden de sacristie en het noorderkoor gebouwd en in 1500 de doopkapel aan de zijkant van de toren. Het schip dateert uit dezelfde tijd.

Toren

De toren is het bekendste deel van de kerk en wordt De stoere Zeeuw genoemd. Het is een 60 meter hoge toren die voor het grootste deel uit baksteen bestaat, maar de ingang is van natuursteen. De toren heeft als enige in Zeeland een bakstenen spits met vier hoektorentjes.

Interieur

De kerk is van binnen zeer sober, maar heel licht. Het heeft een typisch protestants interieur: alle stoelen en banken zijn op de preekstoel gericht. Deze preekstoel dateert uit 1600 en wordt door een half mens, half zuil ondersteund. Aan de westkant van de kerk staat een uit 1641 daterende herenbank en aan de oostkant het graf van de ambachtsheer van Kapelle Philibert van Tuyll van Serooskerken. Beelden van de apostelen en van de kerkvaders ondersteunen het dak van de zijbeuken en van het schip. In het noorderkoor bevinden zich de koorbanken waarin de kanunniken stonden tijdens de erediensten. Boven het portaal uit 1866 staat een orgel, gemaakt door de firma Bätz-Witte uit Utrecht. In de jaren twintig van de twintigste eeuw voegde A.S.J. Dekker een register toe. Aan het eind van de twintigste eeuw werd het instrument uitgebreid met een zelfstandig pedaal door de firma Reil te Heerde.Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Kapelle

Toren van de Hervormde kerk

Kerkplein 4
Kapelle
Toren Ned.Herv.Kerk. Forse bakstenen toren, waarschijnlijk 2e helft 14e eeuw. Steunberen gaan op tot de klokkeverdieping. Bovengedeelte afge..

Dorpspompen

Kerkplein 4
Kapelle
Twee gietijzeren pompen (XIX) van belang wegens oudheidkundige waarde.

Vrijstaande villa met praktijk/kantoor, gebouwd als notariswoning

Biezelingsestraat 34
Kapelle
Inleiding Vrijstaande villa met praktijk/kantoor, in 1910 gebouwd als notariswoning naar ontwerp van architect C.A. en/of A.L.J. Goethals t..

De Nijverheid

Ooststraat 45A
Kapelle
Een uit 1870 daterende MEEKRAPSTOOF. Gebouw van de meestoof genaamd "De Nijverheid". Blijkens memoriesteen in de voorgevel gesticht in het j..

Terrein waarin aanleg en overblijfselen van het slot Maelstede

Maelstede
Kapelle
Terrein waarin aanleg en overblijfselen van het slot Maelstede. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kaart & Routeplanner