Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij

Oude Rijksweg 20
7951DJ Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij van het Staphorstse type

Fraaie boerderij van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse boerderij onder grotendeels rieten wolfdak; terzijde eveneens 19e eeuws vrijstaand oudershuis onder met pannen belegd schilddak. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk 20-ruitsraam en drie dito ramen; alle met luiken; twee zoldervensters. In de gedeeltelijk met gepotdekselde houten delen beschoten achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters. Het vrijstaande oudershuis op rechthoekige plattegrond, verdiepingloos, opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint en gedekt door een met pannen belegd schilddak. De voorgevel met geprofileerde kroonlijst en deur met bovenlicht en drie 6-ruitsramen; de detaillering van zij- en achtergevels niet oorspronkelijk. Traditioneel 19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit hoofdgebouw en vrijstaand oudershuis van architectuurhistorisch belang wegens zijn Staphorster karakteristieken zoals de langgerekte plattegrond van de boerderij, haar rieten wolfdak en de markante gevelindeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 2253
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 24
Staphorst
Fraaie boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 18
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse Staphorster boerderij onder grotendeels rieten wolfdak met houten schoorste..

In hoofdvorm gaaf bewaarde boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 22
Staphorst
Een in hoofdvorm gaaf bewaarde BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse Staphorster boerderij onder grotendeels rieten wo..

In hoofdvorm gaaf bewaarde boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 30
Staphorst
Een in hoofdvorm gaaf bewaarde boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Jan Arendsland 1
Staphorst
Gave boerderij van het Staphorstse type.

Kaart & Routeplanner