Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Lettenburg in Kuitaart

Kasteel Buitenplaats

Meerdijk 5
4584RP Kuitaart (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: waarschijnlijk 17e eeuw (kern)


Beschrijving van Huis Lettenburg

Huis Lettenburg. Gedeeltelijk onderkelderd buitenhuis op onregelmatig grondplan. Omlijste voordeur met bovenlicht. Schuifvensters met roedeverdeling. Aangebouwd koetshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22227
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lettenburg (bij de rode pijl) op een kaart uit de periode 1830-1850

Lettenburg is een buitenplaats in de Nederlandse plaats Kuitaart in Zeeuws-Vlaanderen. De buitenplaats ligt aan de Vogeldijk.

Geschiedenis

De kern van het huis dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw. Waarschijnlijk stond er op deze plaats al eerder bebouwing. Bij graafwerkzaamden in 2004 werden eeuwenoude funderingen blootgelegd. De omlijsting van de ingang dateert uit het begin van de 19e-eeuw.[1] Uit die tijd dateert ook de beschrijving van het landgoed toen het in 1822 te koop werd aangeboden door de erven van Scipio Oudkerk en Aletta Arendina Anemaet[2][3]:

"Eerste koop. Eene BUITENPLAATS, genaamd Lettenburg, bestaande in Heeren-Huis, Boeren-Woning, Bakkeet, Schuur en andere Gebouwen in de Gemeente Hontenisse; mitsgaders de nombre van omtrent een-en twintig Bunderen 83 Roeden 37 Ellen (oude maat 48 Gemeten 297 1/2 Roeden) zoo WEI- als ZAAILANDEN, ERVE, TUINGROND, BOOMGAARD, DREVE en DIJK; alles gelegen zoo in dezelve Gemeente Hontenisse, als in die van Stoppeldijk en Pauluspolder, Kanton Hulst, en zeer geschikt tot eene Boerderij."

Uit de beschrijving van Van der Aa uit 1846[4] blijkt, dat het landgoed dan inmiddels ruim 34 bunders groot is. Eigenaar en bewoner van het landgoed is in die tijd Judocus Sergeant (1795-1866), die van 1854 tot 1866 burgemeester van Hontenisse zou zijn. Hij bewoonde het landgoed tot zijn overlijden in 1866.

De naam zou een verbastering kunnen zijn van: Let op de brug. In de volksmond wordt gesproken van De witte bollen. Schriftelijke bewijzen van het bestaan van een huis op deze plaats gaan terug tot 1560, maar naar verluidt zou hier in 1242 al een omgracht huis hebben gestaan.

De vloer van de hal is bedekt met lavasteen en dateert van ongeveer 1700. Ook bevat het huis een vluchtgang die, tussen twee muren door, van de zolder naar de kelder loopt en die vanuit elke verdieping kon worden betreden. De kelder is waarschijnlijk het oudste deel van het huis. De ingangsomlijsting is vroeg-19e-eeuws.

Het huis is erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Huis Lettenburg in Kuitaart

Maalderij en smalspoor bij molen vogelzicht

Frederik Hendrikstraat 75a
Kuitaart (Gemeente Hulst)
Maalderij en smalspoor bij molen Vogelzicht. Nabij de molen bakstenen maalderij XIXd, uitgebreid 1935, met koelwaterkelder. In de maalderij..

Vogelzicht

Frederik Hendrikstraat 75
Kuitaart (Gemeente Hulst)
Molen. Ronde stenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, heel licht buikvormig; bouwjaar 1865.

Boerenhoeve bestaande uit een fors woonhuis met losse schuur

Jacobus de Waalstraat 8
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Boerenhoeve bestaande uit een fors woonhuis met losse schuur. Het woonhuis onder zadeldak is gedateerd 1834, het heeft in de langszijde voor..

Bakhuis

Jacobus de Waalstraat 8
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding Vrijstaand BAKHUIS in streek eigen bouwtrant, vermoedelijk 18e eeuws, gelegen dwars achter het woonhuis. (Het aangebouwde kippenh..

Sint Cornelius

Jacobus de Waalstraat 23
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding Neo-gotische kruisbasiliek met toren, gebouwd in 1871-1873 en op 28 mei 1873 ingewijd. Omschrijving Geheel in rode baksteen opg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven