Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, witgepleisterd en gedeeltelijk witgeverfd, aan de dijk gelegen in Hooge Zwaluwe

Woonhuis

Raadhuisstraat 8
4927AN Hooge Zwaluwe (gemeente Drimmelen)
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw 1750 laatste helft 18e eeuw


Beschrijving van Woonhuis, witgepleisterd en gedeeltelijk witgeverfd, aan de dijk gelegen

Witgepleisterd en gedeeltelijk witgeverfd, aan de dijk gelegen WOONHUIS (XVIII B), aan de voorzijde zonder en aan de achterzijde met verdieping onder met blauwe kruispannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen en met schoorstenen op de nokeinden; in de gebosseerd gepleisterde en met kroonlijst afgesloten voorgevel vier getoogde T-vensters met kuifstuk en in het midden een dubbele deur met gietijzeren deurroosters en getoogd bovenlicht met kuifstuk; in de linker zijgevel een smal getoogd schuifvenster en twee zoldervensters; in de achtergevel op de begane grond openslaande deuren in oud kozijn, deur met gietijzeren rooster (onder), 19e eeuwse roedenverdeling (boven) en met bovenlicht en twee vensters met draairamen in oude kozijnen en blinden, en op de verdieping vier 6-ruits schuifvensters. Inwendig: oorspronkelijke indeling met als voornaamste deels 18e- deels 19e eeuwse onderdelen: schouw, grote bedstee en secundair aangebrachte plavuizen vloer in kamer links voor; wanden bekleed met witte tegels met lijstwerk en drie tegeltableaux (hond; kat; landelijk tafereel, Beusekom Verwijk, 1788) in mangaanviolette tegels in kamer links achter beneden; keuken (rechts achter beneden) met wanden van witte tegels en vloer van zwarte en witte tegels; gangen met marmeren vloeren; oorspronkelijke kap met drie jukspanten en eiken dakbeschot. Gaaf en goed voorbeeld van een wat rijker uitgevoerd 18e eeuws dorpshuis, voorzien van aanpassingen aan de 19e eeuwse mode (XIX B). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, witgepleisterd en gedeeltelijk witgeverfd, aan de dijk gelegen in Hooge Zwaluwe

Protestantse kerk

Raadhuisstraat 3
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Ned. Herv. KERK. Gebouwd in 1639-1641 met steun van Prins Frederik, hersteld in 1859, geheel uitgebrand in 1911 en bij de herbouw gewijzigd,..

Raadhuis : eenvoudig bakstenen gebouw met twee uitspringende zijvleugels en een hardstenen bordes; op het dak een torentje met klok

Raadhuisstraat 5
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Raadhuis, Eenvoudig bakstenen gebouw, ontworpen in 1836, met twee uitspringende zijvleugels en een hardstenen bordes; op het dak een torentj..

Willibrordus

Kerkdijk 1a
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Inleiding. De KERK werd in 1865 gebouwd in Neo-Gotische stijl naar ontwerp van een onbekende architect of aannemersbedrijf in opdracht van ..

Zeldenrust

Kerkdijk 19
Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
"Molen". "Zeldenrust", ronde stenen stellingkorenmolen uit 1866.

Boerderij van het langstraatse type met dwarshuis

Gaete 19
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
BOERDERIJ van het langstraatse type met dwarshuis, begin 19e eeuw. Zadeldak tussen puntgevels. Vensters met luiken, deuromlijsting met conso..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)