Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw fort Isabella in Vught

Militair Object

Isabellastraat 7
5261AG Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw (poortgebouw)

(1 recensie)

Beschrijving van Poortgebouw fort Isabella

Van het voormalige fort Isabella is alleen een gedeelte van de bedekte weg of enveloppe aanwezig. Binnen het voormalige fort Isabella, voor de kazerne, een 17e eeuws poortgebouwtje, door een tentdak afgesloten en voorzien van een doorgang die door een gebogen fronton op dubbele pilasters omlijst wordt. In het fronton in reliëf een leeuwtje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21950
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Poortgebouw fort Isabella
1
Recensie door: ()
Het poort gebouw staat op een andere plek dan de kaart doet vermoeden... Namelijk aan Reutsedijk 7, 5264 PC Vught
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Plattegrond
Kaart van Den Bosch tijdens het beleg van 1629. Aan de linkerzijde is fort Isabella te zien. Naast fort Isabella ligt het kleinere fort Sint-Anthonie. Onder is fort De Pettelaar te zien.

Fort Isabella is een vestingwerk ten behoeve van de verdediging van de stad 's-Hertogenbosch, gelegen aan de noordkant van de huidige gemeente Vught. De naam van het fort is afkomstig van aartshertogin Isabella (1566-1633), hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Filips II.
Naast vestingwerk was een andere belangrijke functie van het fort de inkwartiering van een deel van het garnizoen. In en om 's-Hertogenbosch waren in deze tijden vele militairen gelegerd. De aanvangstijd van de bouw van dit fort is niet exact bekend, maar wordt geschat op ca. 1614. Zeker is dat het fort in 1618 reeds bestond. Samen met fort Sint-Anthonie moest dit fort de zuidkant van 's-Hertogenbosch beschermen. Fort Isabella is gebouwd als een regelmatig vijfhoekige schans, met vijf bastions.

In 1629 werd het fort bij het beleg van 's-Hertogenbosch veroverd door Frederik Hendrik. In 1672 vervulde het een functie in de oorlog met Koninkrijk Frankrijk tijdens de Hollandse Oorlog.

Tegen het einde van de 17e eeuw was door verwaarlozing en hoogwater veel schade aangericht aan het fort; het onderhoud van het fort was matig. Mede daarom werden in 1701 door Menno van Coehoorn voorstellen gedaan ter verbetering van het fort, vanwege de oorlogsdreiging vanuit Frankrijk. Die voorgestelde verbeteringen betroffen o.a. het uitdiepen van de grachten, het verbreden van de wallen, het plaatsen van nieuwe palissaden en het repareren van de brug en de poorten. Ook werd er een kruitmagazijn gebouwd. Vanwege geldgebrek zijn niet al deze maatregelen volledig uitgevoerd.

Op de binnenplaats van het fort stonden tegen de wallen diverse blokken barakken en een kerkje. In 1642 had het fort namelijk een eigen predikant gekregen. In dat kerkje werden veel huwelijken gesloten tussen militairen en inwoonsters van 's-Hertogenbosch en omstreken. In 1733 vertrok de laatste predikant naar 's-Hertogenbosch, waarna de predikantsplaats werd opgeheven. Nadat het kerkje bijna 100 jaar niet meer als zodanig werd gebruikt, is het in 1822 voor de sloop verkocht. In de periode 1750-1810 veranderde er niet veel aan het fort, het werd echter wel normaal gebruikt en intact gehouden. In 1810 was het in goede staat. Bij de bevrijding van 's-Hertogenbosch in 1813/1814 door de Pruisen heeft het fort geen grote rol gespeeld. In 1832 was het echter niet meer in zo'n goede staat, door matig onderhoud, zoals vele Bossche vestingwerken van die tijd. In de periode 1850-1870 vond men het fort toch weer belangrijk als onderdeel van de nationale verdedigingswerken. Dat veranderde aan het eind van de 19e eeuw, toen het belang van het fort weer klein geacht werd. In 1905 meldde de toenmalige chef van de Generale Staf dat er uit hoofde van defensiebelangen geen bezwaar bestond tegen het opheffen van fort Isabella als verdedigingswerk. In 1914 werd dit bij Koninklijk Besluit bekrachtigd.

Rond 1915 werd begonnen met het afgraven van de wallen en werd de binnengracht deels dichtgeworpen. Hierna werd begonnen met het oprichten van kazernegebouwen en werd de naam omgedoopt in Isabella kazerne.

Externe link


Monumenten in de buurt van Poortgebouw fort Isabella in Vught

Complex Mariaplein: schoolgebouw voor de lagere school "De Molenhoek"

Victorialaan 15
Vught
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW voor de lagere school "De Molenhoek" bevindt zich op de noordwestelijke hoek van het complex rondom het Mariaple..

Complex Mariaplein

Victorialaan 17
Vught
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW voor de Katholieke kleuterschool is gelegen langs de oostelijke zijde van de Victorialaan, aan de noord-westelij..

Dubbele herenhuis

Taalstraat 14
Vught
Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gelegen langs de oostelijke zijde van de Taalstraat, en sluit aan beide zijden aan op de belendende pand..

Complex Mariaplein: klooster en bejaardentehuis "Marienhof"

Mariaplein 8
Vught
Inleiding Het KLOOSTER en BEJAARDENTEHUIS "Marienhof" is gelegen langs de westelijke zijde van het Mariaplein. Het pand werd tussen 1939 en..

Complex Mariaplein

Mariaplein 1
Vught
Inleiding Langs de noordelijke en oostelijke zijde van het Mariaplein ligt een tweetal blokken met WOONHUIZEN (vijf aan de noordzijde en tw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)