Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig commandementshuis, tevoren bisschoppelijk paleis in 's Hertogenbosch

Gebouw

Hinthamerstraat 74
5211MR 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Voormalig commandementshuis, tevoren bisschoppelijk paleis

Voormalig Commandementshuis, tevoren Bisschoppelijk Paleis. Ontstaan uit samenvoeging van meerdere huizen; het voornaamste daarvan was het huis van Cloetingen, dat later het refugiehuis der abdij van Tongerloo werd en in 1590 aan het nieuwe bisdom werd afgestaan om, vergroot met drie andere huizen, bisschoppelijk paleis te worden. Daaraan herinnert nog een natuurstenen medaillon met het wapen van bisschop Zoesius (1615-1625) op de binnenplaats. In 1629 tot Militair Commandement ingericht. 1764 de verschillende voorgevels verbouwd tot een totale gevel, waarin de plaats van de wijde ingang en het uitspringend risaliet nog op de oorspronkelijke verdeling wijzen. Hardstenen ingangspoort met jonische pilasters en hoofdgestel; dakkapellen en kroonlijst met gesneden consoles in Regencestijl. Inwendig: in de gangen gestucte moerbalken met sleutelstukken (17e eeuw). In een der benedenkamers deuren in Lodewijk XV-stijl en pauselijke emblemen, die herinneren aan het feit dat het huis in 1812 nog korte tijd bisschoppelijk paleis was voor de door Napoleon benoemde M.F. van Camp. In de grote achterzaal cassettenplafond en in stuc emblemen der Gerechtigheid (in 1838 werd het huis Provinciaal Gerechtshof, later Paleis van Justitie). Voorkamer met Empire-interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21633
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig commandementshuis, tevoren bisschoppelijk paleis in 's Hertogenbosch

Oude mannen- en vrouwen huis

Hinthamerstraat 72
's Hertogenbosch
Oude Mannen- en Vrouwen HUIS. Ontwikkeld uit de middeleeuwse Tafel van de H. Geest ofwel het Geefhuis; sedert 1810 bejaardentehuis. Groot d..

gebouw

Sint Josephstraat 1
's Hertogenbosch
St.Leonardusgesticht. Aansluitend bij Oude Mannen en Vrouwenhuis, Hinthamerstraat 72. Gevel gepleisterd en gebosseerd; daaronder verband met..

woonhuis

In den Boerenmouw 3
's Hertogenbosch
Vermoedelijk 17e eeuws pandje met lage verdieping onder met pannen gedekt zadeldak (dwarskap) tussen in gele IJsselsteentjes opgetrokken pun..

Huis met eenvoudige bakstenen lijstgevel

Hinthamerstraat 89
's Hertogenbosch
Huis met eenvoudige bakstenen lijstgevel, uit midden 19e eeuw, waarvan vooral het neogotisch winkelinterieur met houten traceringen en tegel..

Huis met eenvoudige halsgevel met aan de uiteinden toegespitste rollagen en bekroond door driehoekig fronton met jaartal 1691

Hinthamerstraat 82
's Hertogenbosch
Huis met eenvoudige halsgevel met aan de uiteinden toegespitste rollagen en bekroond door driehoekig fronton met jaartal 1691. Schuiframen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)