Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het fort "Penserdijk". Dit fort behoort ten dele tot de voormalige gemeente Oostvoorne en ten dele tot de gemeente Hellevoetsluis. Zijn tweede Nr:38893 in Hellevoetsluis

Militair Object

Fort op Peltserdijk Tinte
3220AA Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Het fort "Penserdijk". Dit fort behoort ten dele tot de voormalige gemeente Oostvoorne en ten dele tot de gemeente Hellevoetsluis. Zijn tweede Nr:38893

Fort op de Penserdijk. Gedeelte van het overigens tot de gemeente Oostvoorne behorende fort, gebouwd in 1885. Langgerekte omwalling met gracht. Remise in omwalling. Contre-escarpe, rechts van het Fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21435
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oostvoorne
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oostvoorne Wapen van Oostvoorne
(Details) (Details)
Oostvoorne (Zuid-Holland)
Oostvoorne
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Westvoorne
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 28,49 km²
- land 23,71 km²
- water 4,78 km²
Inwoners (30-11-2015) 7 910
(278 inw./km²)
Overig
Postcode 3233
Belangrijke verkeersaders Groene Kruisweg
Opgegaan in Westvoorne in 1980
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westvoorne
Locatie in de gemeente Westvoorne
Foto's
Oostvoornse molen
Oostvoornse molen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oostvoorne is een badplaats gelegen op het eiland Voorne in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het inwonertal bedraagt 7910.[1] Tot 1 januari 1980 was Oostvoorne een zelfstandige gemeente, bestaande uit de gelijknamige kern en Tinte. Per 1 januari 1980 werd de gemeente samengevoegd met Rockanje tot de nieuwe gemeente Westvoorne.

Dialect

Traditioneel spraken de inwoners het Oostvoorns dialect. Dit is verwant aan het Zeeuws, net als het Flakkees dat op Goeree-Overflakkee gesproken wordt. Het Oostvoorns sterft in rap tempo uit door de grote instroom van Rotterdammers en mensen uit andere steden in de omgeving.

Religie

De Protestantse Gemeente Oostvoorne, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland, houdt haar godsdienstoefeningen in de Dorpskerk aan het kerkplein. Deze kerk werd in de 12e eeuw gesticht en gewijd aan Lambertus van Maastricht. De Jerusalemkerk aan de Valkenlaan is het onderkomen van de Gereformeerde Gemeente Oostvoorne. De Gereformeerde Rialaankerk werd in 2012 gesloten.

Monumenten

1rightarrow blue.svg Zie ook de Lijst van rijksmonumenten in Oostvoorne

Geografie

Het dorp kent in het geheel geen straatnamen die eindigen op -straat. Er zijn alleen wegen, lanen, een enkele dijk en paden. Een fragment uit het lied 'Oostvoorne aan zee' noemt het dan ook "Jij dorpje zonder enen straat, waar weg en laan doorhenen gaat."

Oostvoorne had lange tijd als enige plaats in Nederland een autostrand. Het strand zou al voor de Tweede Wereldoorlog toegankelijk zijn geweest voor auto's. Ook de Tramlijn Spijkenisse - Oostvoorne eindigde van 1950 tot de opheffing in 1965 aan het strand. In 1992 vond een groep mensen dat het strand moest worden gesloten voor auto's. Na jarenlang overleg, waaraan de gemeente Westvoorne zich al snel onttrok, besloot de provincie Zuid-Holland het strand per 15 oktober 2004 te sluiten voor auto's en er een vogelgebied van te maken.

Door Oostvoorne loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook Noordzeepad of Deltapad geheten.

Geboren in Oostvoorne

Externe link


Monumenten in de buurt van Het fort "Penserdijk". Dit fort behoort ten dele tot de voormalige gemeente Oostvoorne en ten dele tot de gemeente Hellevoetsluis. Zijn tweede Nr:38893 in Hellevoetsluis

Het fort "Penserdijk"

-
Tinte (Gemeente Westvoorne)
Het fort "Penserdijk". FORT, gebouwd in 1885 als onderdeel van de stelling "Monden Maas en Haringvliet", bestaande uit een langgerekte omwal..

Esterenburch

Middelweg 5
Vierpolders (Gemeente Brielle)
"Esterenburch". Boerderij uit 1738, waarvan alleen het woonhuis overgebleven. Ingezwenkte gevel onder kroonlijst. Vensters met roedenverdeli..

Bedevaartskerk Martelaren van Gorcum

De Rik 5
Brielle
Inleiding BEDEVAARTSKERK uit 1929-1931 behorende bij het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. De in een voor de jaren dertig ..

Omgang

De Rik 5
Brielle
Inleiding OMGANG van gewapend beton om het Getuigen- of Martelveld, behorende bij het Bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. De ..

Heilige Put

De Rik 5
Brielle
Inleiding BASSIN onderdeel van het complex bedevaartsoord van de H.H. Martelaren van Gorcum. Het midden in het Martelveld liggende bassin, ..

Kaart & Routeplanner