Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abdij van Berne: speelhuis of Slotje in Heeswijk Dinther

Kasteel Buitenplaats

Abdijstraat 49
5473AD Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant


Beschrijving van Abdij van Berne: speelhuis of Slotje

Omschrijving Het complex van neogotische en moderne abdijgebouwen is gebouwd naast en tegen het voormalige SLOTJE of SPEELHUIS van de abt van Heeswijk/Berne, vermoedelijk oorspronkelijk een jachtslot van de hertog van Brabant, dat in 1546 werd verbouwd en voorzien van een nog bestaande topgevel en vensterbogen, aan de zuidzijde een trapgevel. Aan de voorgevel een gevelsteen met het jaarcijfer 1546, waarboven C V M (abt Coenraad van Malsen) en dienst abtswapen. Waardering Het SLOTJE is van algemeen belang vanwege - ouderdom; - cultuurhistorische waarde als jachtslot of buitenhuis dat in een kloostercomplex is opgenomen; - bouwhistorische waarde door de relevante bouwfasen; - ensemblewaarde met de andere onderdelen van de Abdij van Berne; - situationele waarde door de groene parkomgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21276
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Abdij van Berne: speelhuis of Slotje in Heeswijk Dinther

Abdij van Berne

Abdijstraat 49
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding Als laatste fase van de samenhangende reeks kloosteruitbreidingen aan de zuidzijde van de Abdijstraat, werd in 1934 deze POORT me..

Abdij van Berne

Abdijstraat 49
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding U-vormig KLOOSTERGEBOUW, tussen 1869-1870 in vormen van de neogotiek opgetrokken naar een ontwerp van de architect Th. Asseler. ..

Abdij van Berne

Abdijstraat 49
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding ABDIJKERK, in twee gedeelten opgetrokken in 1881 en 1927. Het oudste gedeelte, de voormalige kloosterkapel is nu het koor van de ..

Abdij van Berne: oudste kloostergebouw

Abdijstraat 49
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding KLOOSTERGEBOUW, in 1857-1858 als oudste kloostergebouw opgetrokken onder abt G. Neefs in neoclassicistische vormen met aan de no..

Abdij van Berne: voormalig gymnasium

Abdijstraat 49
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding Voormalig GYMNASIUM, in 1893 opgetrokken naar een ontwerp van de architect H.C. Dobbe in aan de neorenaissance ontleende vormen. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)