Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel De Loë; Neoclassicistische kerkhofkapel in Heerlen

Kerkelijk Gebouw

Akerstraat 39
6411GW Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1848


Beschrijving van Grafkapel De Loë; Neoclassicistische kerkhofkapel

Neoclassicistische kerkhofkapel, 1848. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De grafkapel in 2011.

De grafkapel De Loë is een rijksmonument in de neoclassicistische stijl op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Akerstraat in de Nederlandse gemeente Heerlen. De kapel werd in 1848 aangelegd na instemming door de gemeenteraad en in 1967 tot rijksmonument verklaard.[1]

Geschiedenis

Het bouwwerk werd als gedachteniskapel gebouwd door baron De Loë van Terworm in 1848 nadat zijn vrouw, Antonia de Loë Mheer-van Böselager, een jaar eerder was overleden. In de timpaan staat dan ook een tekst ter herinnering aan haar, met daarboven de wapens van de families De Loë en Van Böselager. De gemeente wilde dat de baron tweehonderd gulden betaalde en de kapel openhield voor publiek. Een deel van de prijs die betaald moest worden werd besteed aan het arme gedeelte van de Heerlense bevolking.

In de kapel bevinden zich grafstenen van zandsteen en rouwborden, die oorspronkelijk kwamen uit het in de buurt gelegen Kasteel Ter Worm.[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafkapel De Loë; Neoclassicistische kerkhofkapel in Heerlen

Vrijstaande stadsvilla

Akerstraat 90
Heerlen
Inleiding Vrijstaande STADSVILLA. Het pand werd gebouwd in 1904. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Eclecticisme...

Halfvrijstaand L-vormig hoekpand

Oliemolenstraat 1
Heerlen
Inleiding Halfvrijstaand L-vormig hoekpand. Het pand werd in 1936 en 1937 gebouwd naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen. De to..

Herdenkingsmon.Belg.geïnterneerden

Akerstraat 50
Heerlen
Inleiding Vrijstaand GRAFMONUMENT centraal gesitueerd op de Algemene Begraafplaats. Het grafmonument werd opgericht in 1918 ter herinnering..

Econ.College/Limb.Opl.voor Fysioth.

Laan van Hövell tot Westerflier 23
Heerlen
Inleiding Met elementen van Nieuwe Bouwen in 1931 gebouwd SCHOOLGEBOUW. De school werd gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz..

Dubbel woonhuis, halfvrijstaand gesitueerd

Laan van Hövell tot Westerflier 19
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS, halfvrijstaand gesitueerd naast de voormalige U.L.O.-school. Het pand werd gebouwd in 1932 naar een ontwerp van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)