Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoornwijck in Rijswijk

Kasteel Buitenplaats

Jan Thijssenweg 2
2289AA Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1712 (eerste afbeelding)


Beschrijving van Hoornwijck

"Hoornwijk". Bescherming betreft uitsluitend het landhuis, voor wat betreft het voorhuis en achterhuis, met uitzondering van het ter linkerzijde uitspringende gedeelte van het achterhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20056
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoornwijck

Hoornwijck was een buitenplaats in Rijswijk.

Gabriël de la Faille kocht in 1707 twee stukken grond en voegde ze samen. Het eerste stuk, 26 morgen met huis aan de Hoornbrug, werd overgenomen uit de nalatenschap van de weduwe Helman, het tweede stukje land van 5 morgen van de weduwe van meester-metselaar Adriaan Rotteveel. Het geslacht Helman was waarschijnlijk al sinds 1642 in het bezit van het land aan de Vliet. In 1712 werd de buitenplaats Hoornwijck al afgebeeld op een kaart van Nicolaus Cruquius. Hoewel Hoornwijck nabij de Hoornbrug ligt, moet de naam ook, of misschien wel alleen verklaard worden uit het feit dat de familie de la Faille uit Hoorn afkomstig was. De twee zijvleugels van het huis, waarvan er nu nog een bestaat, werden vermoedelijk door de zonen van Gabriël de la Faille toegevoegd.

In 1773 kocht Anthonie Nicolaas du Moulin het aanzienlijk verfraaide goed. Hij noemde het buiten echter Molenwijk, wellicht naar zijn achternaam, maar het kan ook zijn dat hij de korenmolen aan de overkant van de Vliet als inspiratie gebruikte. Joan Maritz, 's Lands Grofgeschutsgieter, kocht de buitenplaats in 1800 en woonde er tot 1802. Dominee Jacobus Groeneveld kocht vervolgens het buiten, en na diens dood kwam het in het bezit van Johannes Anthonie Pietermaats, oud-schepen van Leiden. Hij veranderde de naam terug in Hoornwijck en woonde er tot 1837. Van 1837 tot 1863 was het in verschillende handen, waarna Leendert van der Klugt uit Poeldijk, later wethouder in Rijswijk, het buiten kocht. De familie Van der Klugt bleef er tot 1934 wonen. In de tussentijd moest voor de verbreding van de Vliet een gedeelte van het voorterrein worden afgestaan.

In de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen gebruikt door de Duitse bezetter, met als gevolg dat de conditie na de oorlog was verslechterd. Na de oorlog werd op het terrein het textielbedrijf van H.P. Beens gevestigd en door verbreding van de Vlietweg en bebouwing van de omliggende terreinen raakte Hoornwijck in het gedrang. Het hoofdgebouw raakte in een vervallen staat en het werd in 1980 door de gemeente Rijswijk opgekocht. In samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg werd het uiterlijk weer in de oude staat hersteld. De in 1969 gesloopte rechtervleugel werd echter niet herbouwd. Het gehandhaafde wapenschild boven de ingang vertoont het jaartal 1784. Het is daarom niet waarschijnlijk dat dit wapenschild oorspronkelijk van Hoornwijck is, maar dat het van een ander gesloopt herenhuis is. Waarschijnlijk is het in 1888 door Theodorus van der Klugt op de gevel van Hoornwijck gemonteerd.

In 2004 verkocht de gemeente het pand aan Modulus Vastgoedondernemingen, die vervolgens het interieur zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat herstelde. Het huis Hoornwijck is op dit moment een fraai voorbeeld van de vele herenhuizen die Rijswijk ooit bezat.

In 2013 nam OOM Verzekeringen haar intrek in dit pand. Vanaf 19 augustus 2015 is OOM Verzekeringen de eigenaar van Huize Hoornwijck.


Monumenten in de buurt van Hoornwijck in Rijswijk

Vredenoord: dienstwoning

Jan Thijssenweg 11
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 5. Dienstwoning. Dienstwoning uit de 17de eeuw, opgetrokken van rode baksteen, op rechthoekige plattegrond. Een bou..

Vredenoord: tuinmanswoning

Jan Thijssenweg 12
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 4. Tuinmanswoning. Uit gele baksteen opgetrokken tuinmanswoning van omstreeks 1870 van een bouwlaag en een kapverd..

Vredenoord: historische tuin- en parkaanleg

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg. Het karakter van het park wordt bepaald door de historische verkavelingstructuur..

Vredenoord: koetshuis

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis. Gebouw uit oorspronkelijk 1826 naar ontwerp van architect P. Adams op haakvormige plattegrond, onder ..

Vredenoord: folly

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 6. Folly. In de zuidhoek van het park ligt een ruïne, die onterecht over het algemeen 'ijskelder' genoemd wordt. H..

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven