Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude rechtbank in Groningen

Gebouw

Oude Boteringestraat 36
9712GK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1627


Beschrijving van Oude rechtbank

Deels nog middeleeuws PAND in de 17e eeuw verbouwd tot woning van Abel Coenders van Helpen burgemeester der stad en in 1754 tot zetel van de rechterlijke macht vergroot met een fraai gedecoreerde rechtzaal; de gevel in 1913-'17 in 17e eeuwse vormen teruggebracht. Onderkelderde noordelijke vleugel met verdieping onder zadeldak tegen trapgevel met toppilasters. Aansluitende gedeelte van twaalf smalle Groninger venstertravee├źn onder dwarsdak waarvoor topgevel boven de zuidelijke vier traveeen. De gehele gevel is doorregen met natuurstenen banden. Het noordelijk gedeelte heeft herstelde stenen kruiskozijnen, waarboven ontlastingsbogen met kopjes. Groot aantal sierankers. Ongeveer in het midden van het zuidelijke gedeelte inrijpoort met geblokte omlijsting en bekroond door rechthoekig opzetstuk gedragen op Dorische halve zuilen: 1627. In het noordelijk gedeelte 18e eeuws omlijste en met ornamentwerk bekroonde ingang, waarboven Justitiabeeld. In dit gedeelte twee deuromlijstingen in de hal, beschilderde balkenzoldering in documentatiekamer op de verdieping. In de aanbouw van elders verplaatste 18e eeuwse gesneden schouw met schilderstukje. Zittingszaal en advocatenkamer met omlijste toegangen 1754; in de zittingszaal betimmering en balies met gesneden spijlen, deur en pijlerbekroningen; eenvoudig stucplafond op met forse voluten versierde koof, alles 1754. In een der nissen Justitiabeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18633
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude rechtbank in Groningen

Eenvouding pand met kroonlijst

Oude Boteringestraat 29
Groningen
Eenvoudig woonhuis met verdieping en lage zolderverdieping. Gevel afgesloten door kroonlijst met bloklijst.

Eenvoudig pand met omlijste ingang (SRC vakanties)

Oude Boteringestraat 37
Groningen
Eenvoudig pand met verdieping en lage zolderverdieping in de verhoogde gevel. Boven voorschild van de kap schoorsteen. Omlijste ingang en tw..

Woonhuis met stoep en twee stoeppalen

Oude Boteringestraat 42
Groningen
Woonhuis met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen. Gevel afgesloten door kroonlijst met twee ..

Geel gepleisterd pand

Oude Boteringestraat 27
Groningen
Eenvoudig woonhuis met volledige eerste verdieping, en lage zolderverdieping. Gevel gepleisterd en afgesloten door forse kroonlijst.

Doopsgezinde kerk

Oude Boteringestraat 33
Groningen
Doopsgezinde Kerk. Zaalgebouw uit 1815 met ingangspartij achter de rooilijn van de Oude Boteringestraat. Omlijste ingangspartij van halfrond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (33)

Alle 33 foto's weergeven