Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rusthof in 's Gravenhage

Gebouw

Parkstraat 41
2514JD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1831 1831 1831


Beschrijving van Rusthof

Rusthof, gesticht in 1831 door mevrouw Groen van Prinsteren-Van der Hoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17870
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rusthof Den Haag.JPG

Rusthof is een van de ongeveer tien liefdadigheidshofjes in Den Haag. Het ligt aan de Parkstraat 41-61, vlak naast de Sint-Jacobuskerk.

Het hofje werd op 15 april 1841 gesticht door Elisabeth Groen van Prinsterer - van der Hoop, de echtgenote van Guillaume Groen van Prinsterer. Ze gebruikte hiervoor geld van haar schoonvader's erfenis. De Parkstraat heette toen nog de Nachtegaallaan. Zelf woonde ze in die periode op de Korte Vijverberg 4, het huidige Kabinet der Koningin.

De bewoonsters

De eerste acht dames kwamen in 1842 op nummer 45 wonen, tegenover de ingang van het hofje. Zij moesten ouder zijn dan 55 jaar en behoren tot de Christelijk Hervormde kerk. De acht bewoonsters deelden één voordeur. Via een lange gang aan de achterkant kwamen ze in hun eigen kamer, beneden of boven. Nummer 41 werd verbouwd tot directricewoning en daar was ook de bestuurskamer. Dit hofje had geen regenten. Nummer 43 werd een naaischool, die daar tot 1870 bleef. In 1849 werd er een blok van vier huisjes bijgebouwd, nrs 47-53. Daar had ieder huisje een voordeur die door twee bewoonsters werd gedeeld. Hoewel de bewoonsters een gulden huur per week moesten betalen, kregen ze wekelijks vlees en brandstof. Met de feestdagen kregen ze nog een extraatje, in natura.

In 1870 werd nummer 43, de voormalige naaischool, uitgebouwd en boven komen vier woningen. Nummer 45, waar de eerste bewoners introkken, werd ter beschikking gesteld van de Diaconesseninrichting in de Kazernestraat. De diaconessen gebruikten in de Kazernestraat drie panden die ook van Betsy Groen waren. Nummer 45 en de panden in de Kazernestraat werden achterlangs met elkaar verbonden. Ter compensatie van dit ruimteverlies worden nieuwe woningen gebouwd, nrs 55-59. Inmiddels was er al een nummer 61 gebouwd. Toen de Diaconesseninrichting in 1879 naar de Laan van Meerdervoort verhuisde, kreeg het hofje nummer 45 terug.

De ingang van het hofje is een eenvoudige deur, geen voorname poort zoals bij andere liefdadigheidshofjes. Na een smalle gang is een open plek, waar de huisjes om een tuin staan. Ze werden niet allemaal gelijk gebouwd en zijn onderling verschillend.

Restauratie

Rusthof naambord.JPG

In 1986 begon een uitgebreide restauratie met architect Ton Deurloo. Behalve de beheerderswoning zijn er nu 17 woningen. Bij nummer 45 is de lange gang bij de kamers getrokken, en hebben de bewoners een andere ingang gekregen.

Trivia

De naaischool bestond al sinds 1831, en was begonnen in de Nobelstraat. Het was ook een stichting van Betsy Groen. In 1857 was het aantal leerlingen zo toegenomen dat de school naar Parkstraat 37 verhuisde.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Rusthof in 's Gravenhage

Sint-Jacobuskerk

Parkstraat 65A
's Gravenhage
inleiding R.K. KERK van de H. Jacobus de Meerdere gebouwd in 1875-1878 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in neogotische stijl; smeedijzeren h..

Pand met gevel met kroonlijst op rococo-consoles

Kazernestraat 28
's Gravenhage
PAND met gevel met kroonlijst op rococo-consoles.

Sociëteit de Vereeniging

Kazernestraat 38B
's Gravenhage
Inleiding. Het gebouw van de "sociëteit de Vereeniging" is gesticht twee jaar na de oprichting van de sociëteit in 1853, en in de huidige..

Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Oranjestraat 10
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit circa 1875 in eclectische stijl ontworpen door de architect J.J. Delia als ..

Grootboekgebouw

Lange Voorhout 8Ongd
's Gravenhage
Inleiding Grootboek van de Algemene Rekenkamer, gebouwd in 1884 naar ontwerp van C.H. Peters in de voor hem kenmerkende baksteenarchitectu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)