Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Asperen in Acquoy

Militair Object

Langendijk 60
4150BA Acquoy (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 1847


Beschrijving van Fort Asperen

Aan de Linge, tegenover Asperen gelegen bakstenen verdedigingswerk uit 1847, met aarde opgehoogd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16491
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort bij Asperen
Links het torenfort van Fort bij Asperen en rechts de artillerieloods
Links het torenfort van Fort bij Asperen en rechts de artillerieloods
Locatie Asperen
Algemeen
Bouwmateriaal Baksteen
Eigenaar Staatsbosbeheer
Huidige functie Cultuurfort
Recreatief
Gebouwd in Torenfort: 1846
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  531771
Het fort met links de inundatiesluizen
Het fort met links de inundatiesluizen
Dronevideo van Fort Asperen

Het Fort bij Asperen of Fort Asperen is een fort dat onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en is gelegen ten zuidoosten van Asperen in de gemeente Lingewaal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het torenfort is gelegen lang langs een dijk die een doorgang (acces) in de Waterlinie is.

Rondom het complex ligt een gracht en het fort is bereikbaar middels een ophaalbrug. Het zware drie verdiepingen tellende gebouw bestaat uit buitenmuren van anderhalve meter dik. De drie verdiepingen bestaan uit een kelder, begane grond met geweerschietgaten, eerste etage met kanonschietgaten en geheel boven een aarden bovenbatterij.

In het torenfort zijn slaapvertrekken, een apotheek en ziekenboeg, een bergplaats voor vlees en een reservoir voor de opvang van regenwater. Het hemelwater sijpelde door de aarden laag op het dak, waarna het drinkbare water via druipkokers in het reservoir in de kelder terechtkwam. In 1881 werd een contrescarp, die de toren opnieuw bomvrij moest maken, bijgebouwd. Op de begane grond werd een grote stalling voor geschut gebouwd en in de kelder magazijnen voor de opslag van buskruit en projectielen met vulplaats. Het fort was berekend op 219 man en 14 stukken geschut.

In de Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als doorgangsplaats voor onderduikers. Daarna fungeerde het nog jaren als munitieopslag en ten slotte als oefenterrein voor de dienst Bescherming Bevolking.

Het fort is in 2012 gerestaureerd. De artillerieloods is verbouwd tot lunchgelegenheid, de Taveerne. Het ontwerp voor deze Taveerne is gemaakt door bureau SLA. Om meer ruimte te creëren zonder meer bebouwing op het eiland toe te voegen werd een kelder aan de Taveerne toegevoegd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Fort Asperen in Acquoy

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk: kraanbrug

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel A De spoorlijn Leerdam - Geldermalsen overbrugde door middel van kraanbruggen de aan weerszijden van het verdedigings..

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk: verdedigingswerk

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel B Het VERDEDIGINGSWERK Diefdijk bestaat uit een aarden wal met bakstenen gevel aan de westzijde (oorspronkelijk de ..

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk; opslaggebouw

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel C OPSLAGGEBOUW , gelegen in een aarden wal, met een met kalk en steen aangesmeerd front, waarin zich een getoogde op..

Werk op de spoorweg bij de Diefdijk: telegraafgebouw

Diefdijk 26
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel D TELEGRAAFGEBOUW, gelegen in een aarden wal, met een bakstenen front, aangesmeerd met een mengsel van kalk en steen...

werk op de spoorweg bij de diefdijk

werk op de spoorweg bij de diefdijk
leerdam
Cluster 65. Fortwachterswoning en Artilleriemagazijn. Zie ook complexnummer 531760. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding De Nieuwe Hollands..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)