Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fors pand onder pannen schilddak, hoekschoorstenen in Kloetinge

Woonhuis

Marktveld 20
4481BH Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 18e eeuw, geboortehuis Buys Ballot


Beschrijving van Fors pand onder pannen schilddak, hoekschoorstenen

Fors pand uit de late 18e eeuw onder pannen schilddak, hoekschoorstenen. Voordeuromlijsting en bovenlicht. Vensters behangen met houten zonneschermen. Voormalige pastoriewoning. In 1837 is aan de oostzijde van het huis, aan de kant van het Geertesplein, onder een apart schilddak een aanbouw gebouwd naar een ontwerp van de Goese stadsarchitect L.P. de Lannée de Bétrancourt. In de naar het Geertesplein gekeerde gevel gedenksteen uit 1934 "Buys Ballot 1817-1890" de bekende natuurkundige die als zoon van een dominee in het huis is geboren. Het huis is in 1925 gerenoveerd, naar een ontwerp van architect Goethals. Uit die tijd dateren bijvoorbeeld het interieur en het terras aan de achterzijde, met de stenen bloembakken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Fors pand onder pannen schilddak, hoekschoorstenen in Kloetinge

Pand met tuitgevel

Geertesplein 1
Kloetinge (Gemeente Goes)
Pand met tuitgevel aan de straat waarin nog enig 17e eeuws metselwerk met kleurbanden en cijferankers 1616. Pannen zadeldak.

Villa

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding Grote, nagenoeg vrijstaande villa in sobere, zakelijk expressionistische stijl voorzien van voor architect Goethals kenmerkende d..

Kloetinge: tuin met tuinelementen, begroeiing, kasteelberg en gracht

Marktveld 19
Kloetinge (Gemeente Goes)
Inleiding De buitenplaats Kloetinge bestond in het begin van de negentiende eeuw uit een woonhuis met bijbehorend koetshuis aan het Marktve..

Dwarshuis met schuifvensters en voordeuromlijsting

Geertesplein 3
Kloetinge (Gemeente Goes)
Dwarshuis met schuifvensters en voordeuromlijsting. Pannen zadeldak. XVIII-XIX.

Pastorie

Geertesplein 4
Kloetinge (Gemeente Goes)
Deftige herenwoning, gebouwd als pastorie, thans raadhuis, gebouwd 1881. Twee verdiepingen met halve bovenverdieping; balkon boven voordeur;..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)