Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geerteskerk in Kloetinge

Kerkelijk Gebouw

Geertesplein 24
4481AN Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: midden 13e eeuw


Beschrijving van Geerteskerk

Ned.Herv.Kerk. Uit vroeg- en laatgotische delen bestaand gebouw. Als oudste deel geldt een rechtgesloten kapel aan de noordzijde van het koor, met merkwaardige venstertracering. De kapel van de kerk gescheiden door twee bogen, rustend op een kolom met kenmerken van de Scheldegotiek, midden 13e eeuw. Het bakstenen koor, voorbeeld van Vlaamse gotiek, 13e eeuw. 15e eeuws schip, oorspronkelijk driebeukig, plm 1500 gewijzigd en tot een beuk gemaakt. Uit dezelfde tijd twee transeptachtige kapellen met stenen gewelven. Begin 16e eeuw de travee die schip en toren verbindt. Inwendig: houten gewelf met gesneden beelden en koppen over het schip. Versierde sluitstenen in de stenen gewelven van het transept. De gewelven van de sacristie rustend op kraagstenen, die engelen voorstellen met de lijdens werktuigen, plm 1500. Preekstoel uit 1604. Doophek en koperwerk midden 17e eeuw. Herenbank uit 1624. Herenbank plm 1770. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1787 door H.H. Hess gemaakt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16426
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geerteskerk in Kloetinge

Toren Geerteskerk

Geertesplein 24
Kloetinge (Gemeente Goes)
Toren Ned.Herv.Kerk. Hoog bouwwerk, van een voor het eiland Zuid Beveland enigszins afwijkend type. Baksteen met royaal gebruik van natuurst..

Raadhuis

Geertesplein 5
Kloetinge (Gemeente Goes)
V.m. gemeentehuis, 1881, zelfde stijl en architectuur als nr 4; verdiepingloos maar met sierattiek en kioskvormige bekroning van middendakka..

Pastorie

Geertesplein 4
Kloetinge (Gemeente Goes)
Deftige herenwoning, gebouwd als pastorie, thans raadhuis, gebouwd 1881. Twee verdiepingen met halve bovenverdieping; balkon boven voordeur;..

Pand met tuitgevel

Geertesplein 1
Kloetinge (Gemeente Goes)
Pand met tuitgevel aan de straat waarin nog enig 17e eeuws metselwerk met kleurbanden en cijferankers 1616. Pannen zadeldak.

Fors pand onder pannen schilddak, hoekschoorstenen

Marktveld 20
Kloetinge (Gemeente Goes)
Fors pand uit de late 18e eeuw onder pannen schilddak, hoekschoorstenen. Voordeuromlijsting en bovenlicht. Vensters behangen met houten zon..

Kaart & Routeplanner