Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Ulft (fundering) in Ulft

Kasteel Buitenplaats

Stokhorsterweg 8
7071DD Ulft (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 16e eeuw


Beschrijving van Slot Ulft (fundering)

Van het kasteel te Ulft is slechts een heuvel overgebleven, waarin de funderingen van het slot bewaard zijn. In een 19e eeuws huis op de heuvel een steen met alliantiewapen (XVI B). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16074
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Ulft
Achterzijde van Slot Ulft in 1784..
Achterzijde van Slot Ulft in 1784..
Locatie Ulft (Oude IJsselstreek), Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in voor 1326
Gesloopt in 1892

Slot Ulft is een voormalig kasteel gelegen ten oosten van het gelijknamige dorp Ulft, onderdeel van de gemeente Oude IJsselstreek in de Nederlandse provincie Gelderland. De laatste resten werden in 1892 gesloopt waarna op deze plek een boerderij werd gebouwd.

Geschiedenis

De oudste vermelding stamt uit 1326 toen het goed beschreven werd als Gelders leen in de voormalige heerlijkheid Ulft. Het kasteel lag strategisch ten noorden van de plek waar de Aa-strang en Oude IJssel samenvloeien en was mogelijk in aanleg een mottekasteel. Het werd steeds uitgebreid en had in 1743 een vierkant grondplan met een slotgracht en op drie hoeken een toren. De ingang lag naar het westen en werd beschermd door de 'stoventoren' en de 'zaal'. Rond 1894 is de hoofdstroom van de Astrang naar het zuiden verlegd, waardoor deze nu zuidelijker in de Oude IJssel uitkomt. De oude Astrang heet vanaf die tijd de ‘Olde Strang’. Aan de noordzijde van de stockhorsterweg is de burchtheuvel nog in het landschap terug te vinden.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel belegerd. Bekende bewoners waren de Van Heeckerens en later Willem IV van den Bergh en zijn vrouw Maria van Nassau. Na zijn dood nam het kasteel af in belang en trokken de graven van den Bergh zich terug op de residentie te Huis Bergh. Slot Ulft werd daarna uitsluitend als jachthuis gebruikt. In 1892 werd de ruïne gesloopt en in 1896 werden op deze plaats kleine boerenwoningen gebouwd die nu nog bestaan. Een afgeplatte slotheuvel is het enige landschappelijke element dat nog herinnert aan het oorspronkelijke kasteel.

Afbeelding


Monumenten in de buurt van Slot Ulft (fundering) in Ulft

DRU, Gebouw A, emaileerfabriek met watertoren (Beltmancomplex)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW A De EMAILLEERFABRIEK met WATERTOREN werd in 1913 gebouwd, naar een ontwerp van architect G. Beltman, en is gesitueerd op de hoek N..

DRU, Gebouw B (portierscomplex: aan- en uitbouwen rond een pakhuis)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW B De MODELMAKERIJ werd gebouwd in 1902, met stijlmotieven die zijn ontleend aan de neo-renaissance. De portiersloge is van later da..

DRU, Gebouw C (portierscomplex: de modelmakerij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW C Tegen de oostzijde van de modelmakerij (gebouw B) werd in 1905 het MAGAZIJN gebouwd, eveneens met stijlelementen ontleend aan de ..

DRU, Gebouw D (portierscomplex: een magazijn)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW D Tegen de oostzijde van het magazijn uit 1905 (gebouw C) werd tussen 1905 en 1910 een STAMPERIJ gebouwd, voorzien van drie sheddak..

DRU, Gebouw E (portierscomplex: de stamperij)

Hutteweg 24
Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek)
GEBOUW E Dit gebouwencomplex is SAMENGESTELD uit verschillende op zichzelf staande delen die in de loop van de tijd zijn bij- en aangebouwd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)