Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerk O.L.V. ten Hemelopneming in Handel

Kerkelijk Gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
5423SJ Handel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1747


Beschrijving van Kerk O.L.V. ten Hemelopneming

De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostelijk deel (vermoedelijk oorspronkelijk koor) 1696-1708 is vernieuwd. Zijbeuken langs het oostelijk gedeelte, koor met aan- bouwsels en toren (1902 e.v. door Dr. P.J.H.Cuypers en de architect Jos. Th. Cuypers), deze laatste ter vervanging van een toren (XV). De westelijke schiptraveeen hebben beren, de oostelijke vlakke pilasters; eenvoudige, met een segmentboog gesloten vensters. In de oostelijke schiptravee aan de zuidzijde een steun 1708. Boven de gedichte ingangen in de tweede travee stenen met de wapens van de Duitse orde: aan de zuidzijde twee met de wapens-Belderbusch (of -de Loe), -von Schonborn (?) en Duits ordekruis en aan de noordzijde een steen met het wapen van Hendrik van Wassenaar tot Warmond (plm 1709). Inwendig heeft het westelijk schipgedeelte een enigszins lagere (stuc) overwelving dan het oostelijke. De kerk bezit: Houten zijaltaar (XVIII) met altaarstuk: H. Familie. Orgel met 18e en 19e eeuwse bestanddelen van onbekende maker. Het Rugpositief werd in 1950 toegevoegd en valt buiten de bescherming. Een gesneden eiken orgelbalie (XVIII), waarop het wapen-Belderbusch (of -de Loe), met ordekruis. Twee geverfde biechtstoelen (XVIII), waarvan een met snijwerk en wapen-Belderbusch (of -de Loe) met ordekruis. Klokkenstoel met gelui bestaande uit drie klokken, waarvan twee klokken van A. Jullien, 1689, resp. diam. 59,5 cm en 51,5 cm en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16059
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerk O.L.V. ten Hemelopneming in Handel

Rozenkransweg, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910..

Kruisweg, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding KRUISWEG, bestaande uit veertien sculpturen in neo-gotische stijl. De staties werden in kunststeen gemaakt door de firma van Balg..

Aanleg van het processiepark te Handel

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 19..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen. De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding "HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een la..

Kaart & Routeplanner