Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Brigidakerk in Geldrop

Kerkelijk Gebouw

Nieuwendijk 2
5662AE Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1891
Architect: Carl Weber


Beschrijving van Sint-Brigidakerk

H.H.Maria Brigida. 1889-1891 Ch. Weber. Driebeukige kruisbasiliek met klaverbladvormige oostpartij, gedomineerd door een massale koe- peltoren boven de achthoekige kruising. Hoge torens aan weerszijden van de voorgevel. Grotendeels in baksteen uitgevoerde interpretatie van de 13e eeuwse romano-gotiek. Pijlers met geringde kolonnetten, kruisribgewelven en uitbundige toepassing van baksteen in verschillende kleuren. Belangrijk werk uit Webers tweede periode. Orgel uit 1894-96 in twee delen ter weerszijden van het rozetvenster opgesteld. De orgelkas werd vervaardigd door J. Custers, het instrument door F.C. Smits jr. Smits maakte gebruik van het oude instrument uit de vorige kerk, dat in 1849 was gemaakt door J.J. Vollebregt. In 1927 werd het orgel gepneumatiseerd door Valckx en Van Kouteren. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, 1943, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16034
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Brigidakerk
Sint-Brigidakerk
Sint-Brigidakerk
Plaats Geldrop
Coördinaten 51° 25′ NB, 5° 33′ OL
Gebouwd in 1889-1891
Gewijd aan Sint Brigida
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  16034
Architectuur
Architect(en) Carl Weber
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Afmeting 71 m
Lijst van rijksmonumenten in Geldrop
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Brigidakerk of Heilige Brigidakerk is een kerkgebouw in Geldrop in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Beschrijving

De Rooms-katholieke kerk werd tussen 1889 en 1891 gebouwd naar ontwerp van architect Carl Weber. Weber inspireerde de kerk op de Munsterkerk in Roermond. Het is een forse neoromaanse kruiskerk met torens en een achtzijdige koepel. Die hoge koepel, die strikt genomen een vieringtoren is, domineert met zijn bouwvolume het aanzien van de kerk. De torens aan de voorzijde zijn 71 meter hoog en worden bekroond door een achtkantige spits tussen vier topgevels. De kerk heeft een rond gesloten koor en transepten. Naast de koepel zijn aan beide kanten twee traptorens aangebouwd. Het interieur van de kerk is uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen. Boven de enorme kruising is het koepelgewelf dat ongeveer een inwendige hoogte van 40 meter heeft. De kerk is een van Webers belangrijkste werken en wordt tot op heden gebruikt door de Brigidaparochie te Geldrop.


Monumenten in de buurt van Sint-Brigidakerk in Geldrop

Nazarethschool

Stationsstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige achtklassige Openbare school uit 1916 gebouwd in Overgangsarchitectuur. Ontworpen door architect P. van der Velden. D..

Gemeentehuis

Heuvel 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: RAADHUIS uit 1870 in Eclectische stijl. Opdrachtgever was burgemeester Wilhelmus Knaapen tevens textielfabrikant. De tekening we..

Herenhuis

Heuvel 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HERENHUIS uit 1903, in Eclectische stijl, gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius. Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius..

Voormalig St. Vincentiusgebouw

Langstraat 13
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Voormalig, uit 1899 daterend St. Vincentiusgebouw; in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt zadeldak tuss..

Klooster Sint-Antoniushuis

Stationsstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KLOOSTER "St. Antoniushuis" in Expressionistische stijl uit 1930. Ontwerp van architect J. Duynstee (Den Haag). Het klooster is ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)