Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig St. Vincentiusgebouw in Geldrop

Woonhuis

Langstraat 13
5664GE Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Voormalig St. Vincentiusgebouw

Voormalig, uit 1899 daterend St. Vincentiusgebouw; in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt zadeldak tussen tuitgevels; hardstenen plint, hoekpilasters, cordonlijsten tussen b.g. en verd.en (goot) lijst van siermetselwerk boven verd. In de kopgevel aan de straatzijde op de b.g. een getoogde deur met aan weerszijden een getoogd 20-ruits venster, op de verdieping drie getoogde 24-ruits vensters en voor een spitsboognis in de met een klimmend spitsboogfries gedecoreerde geveltop een wit Mariabeeld op sokkel. In de rechter zijgevel twee getoogde 20-ruits vensters en twee getoogde dubbele deuren op de b.g. en vier getoogde 24-ruits vensters op de verdieping; de derde travee vanaf de staat heeft aan weerszijden een pilaster en loopt door in de tuitgevel van een dakkapel, die voor een blindnis in deze geveltop een wit St. Vincentiusbeeld op sokkel heeft. De latere aanbouwen tegen de achtergevel vallen buiten de bescherming. Het gebouw is een zeldzaam gaaf en fraai voorbeeld van de eens zeer talrijke St. Vincentiushuizen, die sedert 1846 door de R.K. St. Vincentiusvereniging werden gesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 16030
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vincentiusgebouw P1060770.JPG

Het Sint Vincentiusgebouw in Geldrop is gelegen aan de Langstraat. Het is een gebouw uit 1899 en staat op de Rijksmonumentenlijst.

Het is een van de nog bestaande, eens zeer talrijke St. Vincentiushuizen, die sinds 1846 door de R.K. Sint-Vincentiusvereniging werden gesticht. Een Vincentiusvereniging was een parochiële instelling genoemd naar de Heilige Vincentius van Paolo met als taak de verzorging van de arme medemens. Het beeld op de gevel stelt de Heilige Elisabeth van Hongarije voor.

Galerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Voormalig St. Vincentiusgebouw in Geldrop

Herenhuis

Heuvel 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HERENHUIS uit 1903, in Eclectische stijl, gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius. Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel

Heuvel 7
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW, z.g.n. 'fabriekshuis' van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.,; in schoon metselwerk opgetrokken, uit 1..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met ve..

Gemeentehuis

Heuvel 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: RAADHUIS uit 1870 in Eclectische stijl. Opdrachtgever was burgemeester Wilhelmus Knaapen tevens textielfabrikant. De tekening we..

Herenhuis

Heuvel 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Geldrop Heuvel 5- 5A inleiding: HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)