Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis onder twee zadeldaken tussen topgevels en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel in Geertruidenberg

Woonhuis

Brandestraat 1
4931AV Geertruidenberg
Noord Brabant


Beschrijving van Huis onder twee zadeldaken tussen topgevels en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Huis onder twee zadeldaken tussen topgevels en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel. Drie stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Huis onder twee zadeldaken tussen topgevels en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel in Geertruidenberg

Oude- Mannen- en Vrouwenhuis

Gasthuisstraat 10
Geertruidenberg
Het Oude- Mannen- en Vrouwenhuis, in 1775-1778 gebouwd naar ontwerp van Phillips Willem Schonck met beeldhouwwerk van Guilliam Carrier. Het ..

Geertruidskerk

Elfhuizen 3
Geertruidenberg
Ned. Herv. Kerk. Oorspronkelijk aan St.Gertrudis gewijd, in 1310 tot kapittelkerk verheven, waarna een (12e eeuws?) tufstenen basiliekje ver..

Huis met Empire lijstgevels waarin ramen met kleine roedenverdeling

Havendijkstraat 1
Geertruidenberg
(hoekhuis naast de noordelijke kerktoegang en naast de Vishal); huis met Empire lijstgevels waarin ramen met kleine roedenverdeling.

Vismarkt met pomp

Vismarktstraat 17
Geertruidenberg
Vismarkt met pomp. In 1772 gebouwd naar ontwerp van Philips Willem Schonck; hardsteenwerk uitgevoerd door Guilliam Carrier, Vierkante hal, g..

Het Wit(te) Laecken

Brandestraat 32
Geertruidenberg
Inleiding Het huis 'Het Witte Laecken' wordt reeds in de zestiende eeuw genoemd; reeds in 1626 is er sprake van een achterhuis. Het huidige..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)