Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aduarderzijlen, 't Waarhuis in Feerwerd

Weg En Waterwerk

Zijlsterweg 20
9892TE Feerwerd (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: 1706


Beschrijving van Aduarderzijlen, 't Waarhuis

Zijlhuis, bestaande uit twee bouwlichamen onder evenwijdige zadeldaken, waarachter een schuur is opgetrokken; het voorste heeft in de zijtopgevel een waterlijst en in de vensters zes ruiten; het achterste heeft hoge smalle vensters door een tussendorpel gedeeld en van acht maal drie ruiten voorzien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15550
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sashuis in Brugge

Een sashuis is een woning van een sasmeester of sluiswachter.

Als het een spuisluis is, heet het gebouw ook soms spuihuis. Meer bepaald wordt deze benaming gebruikt als de woning met het sas, of met de sasdeuren één geheel vormt, zoals het spui te Lier, of het sashuis te Herdersem. De term is ook bekend van het boek (en erop gebaseerde film en televisieserie) "De Filosoof van 't Sashuis" van Maurits Sabbe, waar het verhaal zich afspeelt rond het sashuis aan het Minnewater te Brugge.

Andere benamingen

In Groningen komt de naam zijlhuis voor, als woning voor de sluiswachter, zoals in Noordpolderzijl en Aduarderzijl. De sluiswachter werd ook wel zijlwaarder of waarman genoemd (waren = bewaren, bewaken). Zijn woning werd het waarmanshuis of waarhuis genoemd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Aduarderzijlen, 't Waarhuis in Feerwerd

Aduarderzijlen

bij Zijlsterweg 20 (Aduarderzijl) Zijlsterweg 20 2 bij Zijlsterweg 20 (Aduarderzijl)
Ezinge (Gemeente Winsum)
Aduarderzijlen. Markant in het landschap en de tot 1877 zeekerende Reitdiepdijk gelegen SLUIZENCOMPLEX, gesitueerd daar waar het Aduarderdie..

Landelijk pand onder schilddak (oorspr. twee woningen)

Zijlsterweg 6
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Landelijk pand oorspronkelijk twee woningen bevattend onder schilddak met hoekschoorstenen, thans aaneengetrokken voor weekendbewoning. Klei..

Allersmaborg

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Huize Allersma. Borgterrein bestaande uit omgrachte terreinen op een waarvan het huis staat; op het andere waren de tuinen aangelegd. Het hu..

Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis)

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de borg Allersma, daterend uit omstreeks 1880 en gebouwd in een stijl met Ambachtelijk-traditionele..

Allersmaborg, prieel

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving PRIEEL gebouwd omstreeks 1915 bij de Allersmaborg. Pand heeft rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door Lessenaarsdak bekl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)