Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekscomplex Jannink in Enschede

Nijverheid Industrie

Haaksbergerstraat 147
7513EL Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Fabriekscomplex Jannink

In 1900, naar Engels voorbeeld, ten behoeve van de textielindustrie ontstaan fabriekscomplex. Het gebouw, dat een vrijwel rechthoekige plattegrond heeft waarvan een der zijden enigszins is verlengd, omvatte oorspronkelijk twee bouwlagen met toren en bood plaats aan de stoomspinnerij. Al vrij spoedig werd de linkervleugel met een bijpassende bouwlaag verhoogd. De betonnen halve verdieping rechts van de toren is niet oorspronkelijk. Het gebouw is opgetrokken in een eclectiserende stijl. Van het donkere steen opgetrokken complex vertonen de bovenste twee bouwlagen en de bekroning van de toren de duidelijkst eclectiserende motieven. Voor het overige vertoont het gebouw een regelmatige indeling in traveeën van steeds drie of twee vensters met ijzeren roedeverdeling; de traveeen worden van elkaar gescheiden door een even uitspringende bakstenen lijst; waarop aangebracht een bakstenen 'pilaster', die ten halve hoogte steunt op een bakstenen uitkraging. De vleugel rechts van de toren is uitgevoerd met een lijst siermetselwerk ter begrenzing van de tweede bouwlaag. Hoekpilaster en kleinere pilasters zijn hier voorzien van een eenvoudige geschulpte bekroning in hardsteen. De meeste aandacht is gegeven aan de torenpartij: de twee gepaneelde houten ingangsdeuren aan de Haaksbergerstraat zijn voorzien van bovenlicht en worden bekroond door een eenvoudige houten hoofdgestel, dat rust op twee houten consoles. De tweede bouwlaag vertoont de detaillering van de rechtervleugel de derde en de vierde laag zijn uitgerust met ijzeren vensters en een beige geschilderde gelede natuurstenen omlijsting met sluitsteen in, met siermetselwerk afgezet, iets verzonken veld. De vier zijden worden bekroond door met zorg gedetailleerde geveltoppen, die zijn voorzien van een eenvoudig roosvenster in eveneens beide geschilderde en gelegde natuurstenen omlijsting; op de toppen een natuurstenen pinakel. De toren wordt gedekt door een met leien belegd afgeknot schilddak, dat is afgezet door een rijk bewerkte gietijzeren balustrade. De beide zijgevels zijn voorzien van een vlakke bedekking. In de rechtervleugel bevinden zich een stichtingssteen met het opschrift 'E. Jannink Gz. 1900' en een steen ter nagedachtenis aan H.E. Jannink met een portret van de gefusilleerde en het opschrift 'Hendrik Engbert Jannink, Geboren 6 juli 1904 te Enschede. Gefusilleerd 5 sept. 1944 te Vucht'. Aan de achterzijde het machinehuis met schoorsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fabriekscomplex Jannink
RM15299 - Enschede - Haaksbergerstraat 147 (1).jpg
Locatie Haaksbergerstraat 147, Enschede
Oorspr. functie Textielfabriek
Bouw gereed 1900
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 15299
Architect S. Stott
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Fabriekscomplex Jannink of katoenspinnerij Jannink & Zn. is een in 1900 naar Engels voorbeeld, ten behoeve van de textielindustrie ontstaan fabriekscomplex aan de Haaksbergerstraat in Enschede, in de Nederlandse provincie Overijssel. De voormalige spinnerij bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwvolumes van twee en drie verdiepingen, met op de snijlijn een toren.

De firma Jannink sloot in 1967 de fabriek. In 1975 werd het complex verbouwd tot museum en appartementen.[1] Het voormalige textielmuseum Jannink was tot 2008 gevestigd in de oude spinnerij.

Per 26 maart 2018 kreeg het Jannink een nieuwe bestemming: het gezondheidscentrum Veldpoort opende er toen zijn deuren.


Monumenten in de buurt van Fabriekscomplex Jannink in Enschede

Synagoge

Prinsestraat 14
Enschede
Inleiding De SYNAGOGE, samen met de voormalige Joodse SCHOOL en twee WONINGEN in één bouwvolume, is in 1927-1928 gebouwd in opdracht van ..

Herenhuis met artsenpraktijk

Kortenaerstraat 3
Enschede
Inleiding HERENHUIS met ARTSENPRAKTIJK gebouwd ca. 1930 naar ontwerp van W. Hamdorff, in traditionalistische materialen met architectonisch..

De Stadsweide

Prinsestraat 10
Enschede
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW, "De Stadsweide", is in 1913 gebouwd als zevenklassige openbare lagere school met inpandige congiërgewoning en ..

Herenhuis De Stadsweide

Ripperdastraat 8
Enschede
Inleiding HERENHUIS De Stadsweide is gebouwd in ca. 1905. In het stadsuitbreidingsplan van 1904-07 nam het deel De Stadsmaten, ook De Stads..

Sonnevanck

Ariënsplein 2
Enschede
Inleiding Het vrijstaande HERENHUIS, "Sonnevanck", is in 1911 gebouwd als burgemeesterswoning voor Edo Bergsma naar een ontwerp van de stad..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)