Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Staverse Poortje in Enkhuizen

Militair Object

Wierdijk
1600AA Enkhuizen
Noord Holland


Beschrijving van Staverse Poortje

Staverse Poortje in de zeedijk. Omlijsting van het hek waarmede men op het buitendijkse grasland komt; in 1833 herbouwd uit 17e eeuwse onderdelen van een poort die toegang gaf tot de brug tussen Wierdijk en beschoeiing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 15237
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zuidelijke deel van de Zeemuur, bij de Harlingersteiger
Het Staverse Poortje

De Zeemuur is een gemetselde muur in de Nederlandse plaats Enkhuizen die de waterkering vormt voor het oostelijke deel van de binnenstad.

De muur is in 1608 gebouwd op een lagere dijk die dateert uit 1567, en had zowel een zeewerende als een verdedigende functie.[1] De dijk waarop de zeemuur staat, is zoals de meeste delen van de Westfriese Omringdijk oorspronkelijk een wierdijk geweest. In 1615 werd in de zeemuur, ter hoogte van de huidige Compagniestraat, het Staverse Poortje gemaakt, van oudsher de enige doorgang in de muur. Het poortje raakte in verval, maar werd in 1833 herbouwd.

Door de eeuwen heen is de zeemuur meermalen beschadigd bij stormvloeden, de laatste maal bij de watersnood van 1916. Ook het Staverse Poortje raakte hierbij beschadigd. De zeemuur is nog steeds een primaire waterkering,[2] in eigendom bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Noten

  1. Enkhuizen terug in de tijd, docenteninformatie bij excursie voor bovenbouwscholieren, MEC De Witte Schuur i.s.m. de Vereniging Oud Enkhuizen
  2. Leggerboek van de primaire waterkeringen, Medemblik - Enkhuizen[dode link], Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 8 oktober 2008

Monumenten in de buurt van Staverse Poortje in Enkhuizen

Zuiderzeemuseum

Wierdijk 13
Enkhuizen
Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum is gevestigd in de voormalige pakhuizen van de Oost-Indische Compagnie en een aantal belendende panden...

Groot woonhuis met trapgevel met natuurstenen banden en blokken

Wierdijk 18
Enkhuizen
Groot woonhuis met trapgevel met natuurstenen banden en blokken, 1620. Achtergevel trapvormig. Later tot pakhuis verbouwd. Inwendig korbeels..

Klapbrug

Klapbrug bij O.I. Pakhuizen
Enkhuizen
Klapbrug bij O.I.Pakhuizen.

Gecombineerd woon- en pakhuis met puntgevel met schouderstukken

Wierdijk 19
Enkhuizen
Gecombineerd woon- en pakhuis met puntgevel met schouderstukken, XVIIa. Pui XVIII drielichtkozijnen; deuromlijsting XVIII. Achtergevel trapv..

gebouw

Wierdijk 22
Enkhuizen
Z.g.Erwtenkamer, voormalig pakhuis tot woning verbouwd. Breed pand onder dwarsdak tussen puntgevels. In onderbouw spaarvelden. XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)