Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Enkhuizen

Gebouw

Breedstraat 53
1601KA Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1688
Architect: Steven Vennecool

Top 100 monument

Stadhuis

Het stadhuis in Enkhuizen is het eerste voorbeeld van de pilasterloze bouwstijl, die na het jaar 1672 in Nederland opgang deed. Het ontwerp van Steven Vennecool uit 1688 is een overzichtelijk gebouw, op vierkante plattegrond, waarin op rationele wijze uitdrukking is gegeven aan toenmalige moderne stadhuisarchitectuur. Qua uiterlijk wekt het gebouw een overwogen en enigszins voorname en ingetogen indruk; in het interieur is de oorspronkelijke aankleding nog grotendeels aanwezig, waardoor het geheel als een zeldzaam volledig specimen van laat 17de-eeuwse architectuur geldt. Een aantal vertrekken is voorzien van een bekleding met velours d'Utrecht, voor het overige zijn de vertrekken min of meer rijk versierd met schilderwerk onder andere van Romein de Hooghe in de Burgemeesterskamer (de schetsen voor deze schilderingen worden nu nog bewaard in het Prentenkabinet te Amsterdam). In het oeuvre van Vennecool vormt het stadhuis het opus magnum en in de architectuurgeschiedenis vormt het stadhuis een voornaam moment door de ingetogen en sobere ontwerptrant en vanwege de stijlzuivere unificatie van exterieur en interieur.

Beschrijving van Stadhuis

Raadhuis door St. Vennecool, 1688. Geheel gaaf uit - zowel als inwendig. Inwendig: in de spaarvelden van hal en burgerzaal geschilderde doeken 2 x 4, 2 x 1, en 2 x 2; zes armvormige houten luchters; marmeren vloertegels. Burgemeesterskamer met geschilderd behang, schoorsteenstuk en plafondschildering. Vroedschapskamer met rood velours d'Utrecht. Plafondschildering, schouw met schilderstuk. Schepenkamer met groen velours d'Utrecht boven lambrizering met deur, 1729; balie, 1688, schouw met schilderstuk. Weeskamer met wandtapijten door A. Baert, 1710. Schouw door A. Frauen met schildering. Commissiekamer met schoorsteenstuk en koperen kroon. Kamer tegenover de trap met schoorsteenstuk en balie. Voor het stadhuis kanon uit 1551 en gedicht door Vondel, geschilderd op bord in kunstig gesneden omlijsting 1661. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14985
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis
Voor- en zijaanzicht
Voor- en zijaanzicht
Coördinaten 52° 42′ NB, 5° 18′ OL
Bouwstijl Hollands classicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 14985
Architect Steven Vennekool
Detailkaart
Stadhuis van Enkhuizen (Enkhuizen-centrum)
Stadhuis van Enkhuizen
Afbeeldingen
Het boek aan de voorgevel met daarop de stadsrechten
Het boek aan de voorgevel met daarop de stadsrechten
Het Roode Paard voor het stadhuis. Het gedicht erboven is van de hand van Joost van den Vondel.
Het Roode Paard voor het stadhuis. Het gedicht erboven is van de hand van Joost van den Vondel.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Enkhuizen is het gemeentehuis van de Nederlandse plaats Enkhuizen. Het werd tussen 1686 en 1688 gebouwd naar een ontwerp van de architect Steven Vennekool.

Het stadhuis, dat als het meesterwerk van Vennekool geldt,[1] werd gebouwd op een tijdstip waarop de grootste economische en culturele bloei van Enkhuizen, van ca. 1580 tot 1650, alweer voorbij was.[2] Na jaren overleg werd met lijfrentebrieven, leningen en waarschijnlijk ook met persoonlijk kapitaal van de bestuurders geld voor het nieuwe stadhuis bij elkaar gebracht.[3] Het ontwerp van Vennekool, een voorbeeld van Hollands classicisme, doet denken aan het Paleis op de Dam in Amsterdam. Dat is niet toevallig: Steven Vennekool was zoon vab Jacob Vennekool die Jacob van Campen had geassisteerd bij de bouw van het stadhuis van Amsterdam.[3][4] Aan het interieur, dat voor een groot deel nog in de oorspronkelijke stijl is, hebben bekende kunstenaars uit die tijd meegewerkt, waaronder Jan van Neck, Dirck Ferreris Alexander Baert en Romeyn de Hooghe.[2][3]

De Amsterdamse beeldhouwer Pieter van der Plasse voerde het beeldhouwwerk voor de voorgevel uit.[3] Aan de gevel van het stadhuis vindt men een boek met het begin van de tekst van de oorkonde van 1356 waarin Willem V, graaf van Holland, stadsrechten aan Enkhuizen verleende. Links aan de gevel hangt het klinkdicht dat Joost van den Vondel schreef op het Roode Paard, het kanon dat daar voor de gevel staat en dat in 1622 op de Duinkerker kapers werd buitgemaakt.[5] Hoger aan de gevel vindt men het motto Candide et Constanter, dat vaak wordt vertaald als Eerlijk en Standvastig.

In de raadszaal hangen twee kroonluchters die afkomstig zijn uit de voormalige synagoge aan de Zuider Havendijk.

In het stadhuis hing tevens een portret van stadhouder-koning Willem III van Oranje. Dit portret is tijdens de Franse tijd verwijderd. Ter vervanging werd een allegorie van de liefde en de gelukzaligheid van Theodoor van Thulden gekocht, waarvan men overigens destijds dacht dat het van Ferdinand Bol was.[3]


Monumenten in de buurt van Stadhuis in Enkhuizen

Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet; stoep met marmeren tegels. Tuinkoepel aan de Hoogstraat. Tuighuis langs zijmuur van de tuin

Breedstraat 51
Enkhuizen
Pand met brede gevel met hoekpilasters en middenrisaliet, XIXa; stoep met marmeren tegels. Tuinkoepel aan de Hoogstraat. Tuighuis langs zijm..

Pand met laat 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst voor ouder pand met lang zadeldak

Breedstraat 50
Enkhuizen
Pand met laat 18e eeuwse gevel met rechte kroonlijst voor ouder pand met lang zadeldak.

Vijf traveeën breed dwarshuis

Breedstraat 48
Enkhuizen
Vijf traveeën breed dwarshuis, XVIII ? Gevel gepleisterd; balkonhek en stoep met hek, midden XIX.

Pand met eenvoudige halsgevel geheel van baksteen met houten fronton

Breedstraat 46
Enkhuizen
Pand met eenvoudige halsgevel geheel van baksteen met houten fronton, XVIII.

Eenvoudig laag pand met schilddak, vensters met roeden, marmeren stoep

Breedstraat 49
Enkhuizen
Eenvoudig laag pand met schilddak, XVIII, vensters met roeden, marmeren stoep.

Kaart & Routeplanner