Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmerschans in Emmen

Militair Object

Rondweg 98
7825TC Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw (oorspr. mog. 1594) ca. 1800 (herb.) 1961 (rest.)


Beschrijving van Emmerschans

Omgrachte rechthoekige redoute (45x60 M) met gracht uit omstreeks 1800, aan het westelijk einde van de Emmerdijk, op de plaats waar kleinere voorganger (XVId) heeft gelegen en waarvan bij de restauratie in 1961 de grondsporen werden teruggevonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De restanten van de voormalige Emmerschans bij Emmen

De Emmerschans is een voormalig verdedigingswerk bij de stad Emmen, tegenwoordig is het een rijksmonument en, samen met het omliggende gebied, een natuurreservaat. De wijk Emmerschans heeft zijn naam ontleend aan de schans.

De Emmerschans is waarschijnlijk even voor het jaar 1800 aangelegd, want in dat jaar wordt melding gemaakt, dat de aanleg van een redoute aan de Emmerdijk voltooid zal worden.[1] Er zijn echter ook bronnen, die beweren dat er al een voorganger van de schans is geweest, die aangelegd zou zijn rond 1594 door graaf Willem Lodewijk.[2][3]

De Emmerschans maakte deel uit van de verdedigingslinie langs de oostgrens van Nederland, die na de Franse Tijd werd aangelegd en/of versterkt. De verdedigingslinie heeft betrekkelijk kort gefunctioneerd, want een deel (waaronder de Emmerschans) werd na de opheffing van de Eerste Linie van de Eems in 1851 weer ontmanteld.


Monumenten in de buurt van Emmerschans in Emmen

Terrein met dertien grafheuvels

Emmerdennen, Randweg
Emmen
Terrein waarin 13 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Terrein met zeven grafheuvels

Emmerdennen, Boslaan
Emmen
Terrein, waarin 7 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafh..

Terrein met hunebed D46

Fokkingeslag
Emmen
Terrein waarin het hunebed D 46. Datering: Neolithicum.

Terrein met twee grafheuvels

Emmerdennen, Randweg/Sparrenlaan
Emmen
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafhe..

Terrein met overblijfselen van twee veenbruggen

Tweede Groenedijk
Emmen
Terrein waarin overblijfselen van 2 veenbruggen. a. 530 plm 40 BC (Gr.N 4622) b. 1170 plm 50 BC (Gr.N. 4149) (Gedeeltelijke bescherming, zie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)