Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Annemie in Eindhoven

Molen

Boschdijk 1006
5627AE Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Annemie

Molen. Ronde bakstenen grondkorenmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14637
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Annemie
Annemie (maart 2009)
Annemie (maart 2009)
Basisgegevens
Plaats Acht (Eindhoven)
Bouwjaar 1891
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,00 m
Functie voorheen korenmolen
Bestemming  verscheidene, voorheen o.a. schoonheidssalon en kraakpand
Restauraties  o.a. 1980, 1991, 2004/2005, kleine opknapbeurt in 2008, 2011
Oorspronkelijk gebruik  het malen van graan
Huidig gebruik  woning en kantoor
Monumentnummer  14637
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Annemie gezien door een boom heen, vanuit Acht.
De Annemie gezien door een boom heen, vanuit Acht.
Portaal  Portaalicoon   Molens

Annemie is een ronde stenen molen die zich bevindt aan de Boschdijk ter hoogte van het kerkdorp Acht in de Nederlandse gemeente Eindhoven.

De Annemie is een beltmolen die gebouwd is in 1891 door Antonius van Himbergen uit Bladel gebouwd. Deze molenbouwer heeft in de omgeving ook De Roosdonck in Nuenen gebouwd. De Annemie is in gebruik geweest als korenmolen.

De molen werd in 1957 ingericht voor bewoning. Hierbij werd een groot gedeelte van het gaande werk verwijderd, waaronder de stenen en bijbehorende spillen. De koningsspil en het spoorwiel zijn gebleven. Jarenlang heeft de molen daarna slechts één roede gehad. In 1991 werd de molen enigszins hersteld, maar pas in 2005 was ze weer draaivaardig.

In 2008 kwam er een nieuwe eigenaresse en in het daaropvolgende jaar is er enkele malen met de molen gedraaid, zij het uitsluitend bij zuidwestenwind, daar de Annemie ernstig gehinderd wordt in haar bewegingsvrijheid door schuttingen en begroeiingen. Ook liggen enkele van de kruirollen, waarop het gedeelte van de molen rust dat op de wind gedraaid kan worden, los in de rollenwagen. Desalniettemin is de molen in juli 2011 van zuidwest naar zuidoost verkruid, zodat de molenstaart opnieuw geschilderd kon worden. Ook zal de verzakking van de baansteen verholpen worden, waardoor er veiliger met de molen gedraaid kan worden. Een nieuwe eigenaresse heeft in 2018 en 2019 opnieuw herstelwerkzaamheden laten uitvoeren.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], Annemie in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 153

Monumenten in de buurt van Annemie in Eindhoven

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp ..

De Kaalhoef

Abbevillelaan 17
Eindhoven
"De Kaalhoef". Langgevelboerderij (XIX B) onder met riet en pannen gedekt zadeldak met wolfeind (woongedeelte) en schild (schuurgedeelte); a..

Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedeli..

Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwe..

Constant Rebecquekazerne, poortgebouw

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)