Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterd, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak in Eindhoven

Woonhuis

Ten Hagestraat 9
5611EG Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1858


Beschrijving van Witgepleisterd, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak

Witgepleisterd, blokvormig pand (XIXc) met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een hardstenen plint, waarin een viertal lage kelderlichten en met diefijzers; daarboven een geprofileerde witgepleisterde band voorzien van opgelegde stucwerklijsten, afwisselend cirkels en ruiten, gescheiden door gladgepleisterde, iets uitspringende staande rechthoeken; daarboven hardstenen vensterbanken annex waterlijst. De begane grond heeft een gebosseerde, van diepe getrokken voegen voorziene bepleistering, heeft in het midden een inpandige, dubbele paneeldeur met bovenlicht en hardstenen stoep van 5 treden, heeft een viertal schuifvensters, die evenals het ingangsportiek aan drie zijden omgeven zijn door brede, geprofileerde stucwerklijsten en wordt afgesloten door een uitkragende hardstenen waterlijst. Op de gladgepleisterde verdieping vijf 6-ruitsschuifvensters aan drie zijden omgeven door brede, geprofileerde lijst, bekroond door driehoekige (boven het middelste venster segmentvormig) frontons met gebosseerd gepleisterde velden en aan de onderzijde afgesloten door hardstenen vensterbanken annex waterlijst. De 5 travee├źn zijn op de verdieping afgebakend door Ionische (de beide uitersten Dorisch) pilasters, voorzien van horizontale groeven en rustend op consoles, waartussen de velden onder de vensters m.u.v. het middelste (glas gepleisterd met ornamenten) , gebosseerd gepleisterd zijn. De gevels zijn afgesloten door een brede, geprofileerde kroonlijst, waarvan de vakken tussen de met dierkoppen en gestileerde bloemen gedecoreerde kapitelen, waarop de goot rust, zijn versierd met lijstwerk, festoenen, diamantkoppen en gestileerde bloemen in stucwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14629
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Witgepleisterd, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak in Eindhoven

Witgepleisterd, blokvormig pand onder met pannen gedekt omlopend schilddak met terracotta decoratie op de vier hoeken

Ten Hagestraat 11
Eindhoven
Uit 1857 daterend, witgepleisterd, blokvormig pand onder met pannen gedekt omlopend schilddak met terracotta decoratie op de vier hoeken. De..

Huis Ravensdonck

Ten Hagestraat 2
Eindhoven
Huis Ravensdonck. Blokvormig herenhuis uit omstreeks 1820, met rondboogvensters, attiek en geprofileerde kroonlijst.

Rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoorstenen

Ten Hagestraat 13
Eindhoven
Waarschijnlijk 18e eeuws, rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoors..

Heilig-Hart of Paterskerk

Tramstraat 37
Eindhoven
Inleiding R.K. Heilig Hart- of Paterskerk, gebouwd in 1897-1898 in Neo-Gotische stijl. P.J. Bekkers en J.P.I. Hegener. De kerk ligt op de ..

Voormalig kantongerecht

Stratumseind 32
Eindhoven
Rechthoekig pand met twee verdiepingen en door pannen gedekt schilddak, evenwijdig aan de straat. Gebouwd in 1841 als kantongerecht. Gepleis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)