Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westrup in Dwingeloo

Kasteel Buitenplaats

Entingheweg 20
7991CC Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1600 kort na 1740 (uitbr.) 1870 (verb.) 1984-'86 (rest.) 1600 ca. 1600 kort na 1740 (uitbr.) 1870 (verb.) 1984-'86 (rest.)


Beschrijving van Westrup

Voormalige havezathe Westrup. Thans notariswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14231
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westrup in Dwingeloo anno 2010

Westrup was een havezate in de Drentse plaats Dwingeloo in het Dieverderdingspel.

Westrup kreeg in 1740 de status van havezate. Cornelis van Dongen tot de Oldengaerde had op 18 maart 1740 de havezate Westrup in Westdorp nabij Borger gekocht. Hij verzocht de Drentse landdag om het recht van havezate te verleggen op het door hem gekochte huis in Dwingeloo. Nadat dit werd toegestaan verhuisde de naam Westrup mee naar Dwingeloo. Vanaf 1740 stond het huis bekend onder de naam Westrup of Westdorp.

Voor 1700 was het huis in het bezit geweest van de familie Van den Clooster. Op het einde van de 17e eeuw kwam het huis in het bezit van de uit Dwingeloo afkomstige familie Bloemerts.[1] In 1722 werd de gepensioneerde majoor Frans Willem de Carpenter de nieuwe eigenaar. Zijn huis in Vledder, Westerbeek, verkocht hij in 1726 aan de zijdehandelaar Steven van Royen. De erfgenamen van de weduwe van de majoor verkochten Westrup in 1740 aan Cornelis van Dongen.

Op deze Nieuwe kaart van het vrye landschap Drenthe uit 1795 staat Westrup als Westdorp ingetekend bij Dwinglo

Van Dongen knapte het huis op tot een, zoals de Dwingeler predikant Cornelis van Schaick beschreef, lusthuis, niet groot, maar lief gelegen en zeer logeabel.[2] Van Dongen woonde zelf op de havezate Oldengaerde in Dwingeloo en beheerde beide havezaten. Zijn schoonzoon Isaac van Dongen, rentmeester der Domeinen, bezat de havezaten Entinge en het Huis te Ansen. Hij verkocht, als erfgenaam, in 1781 Oldengaerde en verzocht in 1783 om het recht van havezate te mogen verleggen van Westrup naar zijn hiernaast gelegen huis, waarvoor Van Dongen tot zijn dood in 1792 in de Ridderschap bleef verschreven. Mede hierdoor heeft Dwingeloo in totaal 5 havezaten gekend. Deze tweede Westrup in Dwingeloo bestaat nog steeds. Met de dood van Van Dongen eindigde de status van Westrup als havezate, een status die 43 respectievelijk 9 jaar op de beide huizen heeft bestaan.

Westrup kwam vervolgens in het bezit van een oud-schulte van Dwingeloo, Jan Prins, en van de latere gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede. Een zoon van Prins zou later het deel van Hofstede afkopen. De familie Prins verhuurde het huis van 1827 tot 1843 aan een plaatselijke arts en apotheker, Crebas, en na diens overlijden aan de arts Heppener. In 1843 werd het huis verhuurd aan de oud-burgemeester van Vledder, Herman Hendrik Adriaan Sluis, die er een notariaat begon. Sinds die tijd is Westrup een notariswoning gebleven. Het huis werd in 1870 vergroot met een tweede verdieping. Het huis wisselde regelmatig van eigenaar en werd in 1920 verkocht aan de gemeente Dwingeloo. De gemeente bleef Westrup verhuren als notariswoning. De woning is diverse malen verbouwd en er werden kantoorruimtes bijgebouwd. In 1984 werd notaris Van Drooge de nieuwe eigenaar van Westrup. Deze liet het gebouw restaureren en liet de aangebouwde delen afbreken. Het gebouw werd teruggebracht naar het uiterlijk dat het in de 19e eeuw had. Voor het notariskantoor werd een nieuw pand naast Westrup neergezet.Monumenten in de buurt van Westrup in Dwingeloo

Kamp De Kamp

Entingheweg 11
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Herenhuis met aangebouwd koetshuis, gebouwd in Art Nouveau-trant met gevelsteen: de eerste steen gelegd door H. Dolfing, 26 juli ..

Hervormde pastorie

Brink 27
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Pastorie gebouwd in 1868 naar ontwerp van de groninger stadsbouwmeester J.G. van Beusekom en gelegen in de nabijheid van de evene..

Hervormde kerk (Sint-Nicolaaskerk)

Brink 29
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig gotisch gebouw uit de 15e eeuw. Wapensteen, ingemetseld in de noordmuur. 18e eeuws kaarsenkroontje. Orgel met Hoofd..

Hervormde kerk, toren

Brink 29
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Toren van de Ned.Herv.Kerk, met peervormige spits van 1631. Mechanisch torenuurwerk. Op een steunbeer van de kerk is een metalen zonnewijzer..

Boerderij met zijbaander onder gebogen rieten wolfsdak tegen met hout beschoten geveltop

De Weijert 2
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
In aanleg vermoedelijk oudere boerderij met zijbaander, met 19e eeuwse detaillering, onder gebogen rieten wolfdak tegen met hout beschoten g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)