Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overblijfselen van bastion I in Dokkum

Militair Object

bij Karrepad 16 Karrepad 16 bij Karrepad 16
9100AA Dokkum (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1582-1590 1590 1582-1590


Beschrijving van Overblijfselen van bastion I

Overblijfselen van een bastion (1583). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13194
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Icoontje doorverwijspagina Zie Bastion (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Bastion.
Weergave van twee bastions met bijbehorende onderdelen: 1 vol bastion, 2 hol bastion, 3 opril, 4 onderwal, 5 flank, 6 keel, 7 face, 8 saillant, 9 courtine en 10 terreplein

Een bastion of een bolwerk (in Groningen en Friesland een dwinger, te vergelijken met het Duitse:zwinger) is een uitspringend verdedigingswerk van aarde of steen en maakt deel uit van een vesting of een fort.

Geschiedenis

De eerste bastions werden tegen het einde van de 15e eeuw naar Italiaans ontwerp van Giuliano da Sangallo gebouwd. Albrecht Dürer publiceerde in 1527 een ontwerp voor een zogenoemd bastei, een torenbastion. In de Nederlanden werden de eerste bastions ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog aangelegd: in Antwerpen in 1540 en fort Rammekens bij Vlissingen in 1547. Dat was het werk van pioniers als Simon Stevin.

Opbouw van het bastion

Bastion in Heusden

Een bastion bestaat uit diverse onderdelen. Vanaf de binnenkant gezien, eerst de keel waarmee het bastion in verbinding staat met de vesting. Bij de keel bevinden zich meestal de oprillen waarmee toegang wordt verkregen tot de walgang. Dan het eigenlijke bastion zelf, dat soms op gelijke hoogte het zogenaamde vol bastion met de courtine ofwel de omringende vesting hoofdwal ligt. Als het bastion op gelijke hoogte met het terreplein ligt noemt men dat een hol bastion. Het bastion is over het algemeen omringd door de hoofdwal. De zijkanten die grenzen aan de hoofdwal worden flanken genoemd, vanuit de flanken lopen de facen als een uitstulpende punt naar de saillant. Als het vestingwerk werd aangelegd volgens de principes van het Oud-Nederlands vestingstelsel bevindt zich ten slotte aan de voet van het bastion ook nog een onderwal.

Aanval en verdediging

Een bastion is een zelfstandig, aan drie kanten te verdedigen object met een offensieve functie. Op het bastion is ruimte voor infanterie en het was meestal permanent bezet met een batterij geschut. In veel steden was het bastion ook de aangewezen plek voor een walmolen.


Monumenten in de buurt van Overblijfselen van bastion I in Dokkum

Bastion I met gracht

Karrepad 16
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
BASTION I. Vol bastion met voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 20 meter voor de linkerface en pl.m. 25 meter voor de rechterface.

Woonhuis in overgangsarchitectuur

Oranjewal 20
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Inleiding Het WOONHUIS in Overgangsarchitectuur, waarin decoratieve elementen van de Art-Nouveau te herkennen zijn, is in 1907 ontworpen do..

Noorderverlaat

bij Rondweg-Noord 20 Rondweg-Noord 20 2 bij Rondweg-Noord 20
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Noorderverlaat in 1876 gereed gekomen en in 1939 vernieuwde sluis van het Waterschap Tusken Waed en Ie.

Noorderverlaat, sluiswachterswoning

Rondweg-Noord 20
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Sluiswachterswoning uit 1876. Pand zonder verdieping met pannen schilddak, getoogde vensters en deur in geprofileerde omlijsting.

Oudeliedenhuis (St.-Laurentiusgasthuis)

Markt 24
Dokkum (Gemeente Dongeradeel)
Oudeliedenhuis. Laag langgestrekt gebouw bestaande uit twee vleugels ter weerszijden van een hoger opgetrokken en halfrond gedekte middenpar..

Kaart & Routeplanner