Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Deventer

Nijverheid Industrie

Ceintuurbaan 401
7413DL Deventer
Overijssel

Bouwjaar: 1892
Architect: J.A. Mulock Houwer

(1 recensie)

Beschrijving van Watertoren

De in 1892 gebouwde watertoren in neo-renaissance-stijl. Ontwerp: J.A. Mulock Houwer, destijds gemeente-architect te Deventer. Uit paars-rode baksteen opgetrokken toren, 53 meter hoog, rustend op een onderbouw van basaltblokken en uitgerust met een uitkragend z.g. Intze-reservoir; het geheel bekroond door puntdak met aardig gedetailleerde dakkapellen, belegd met shingles, koepelvormige lantaarn belegd met leien en een balustrade en windvaan in de vorm van een zeemeermin. Verlevendiging van het metselwerk door o.a. natuurstenen cordonlijsten, speklagen, sluitstenen en consoles; toepassing van siermetselwerk in de velden der gedrukte ontlastingsbogen; de verschillende deur- en vensteropeningen liggen iets terug in het muurvlak. Gesmede sierankers; gedenksteen met opschrift en datering 31 mei 1892. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 12706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Watertoren
5
Recensie door: ()
De watertoren van Sélestat in de Elzas is in 1906 gebouwd naar voorbeeld van de watertoren in Deventer.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Deventer
Watertoren gezien vanaf Ceintuurbaan
Watertoren gezien vanaf Ceintuurbaan
Plaats Deventer
Bouwjaar 1892
Hoogte 53 m
Inhoud 500 m³
Architect(en) J.A. Mulock Houwer
Bestemming Watertoren
Huidig gebruik In gebruik
Monumentnummer 12706

De watertoren van Deventer staat aan de Ceintuurbaan op een van de hoogste plekken van de stad Deventer. Het omliggende waterwingebied is rond 1900 ingericht als stadspark en wordt het Nieuwe Plantsoen genoemd. De toren is nog steeds in gebruik.

In 1892 is in opdracht van de gemeente deze watertoren gebouwd. Hij werd in een toen populaire neostijl van de Hollandse renaissance opgetrokken naar een ontwerp van de stadsarchitect van Deventer J.A. Mulock Houwer. De met bladgoud versierde zeemeermin die dienstdoet als windvaan staat op 53 meter hoogte. Het uitkragende, zogenoemde Intze-waterreservoir heeft een capaciteit van 500 m³ water en zorgt daarmee voor voldoende druk in het waterleidingnet. De toren bestaat uit gemetselde baksteen terwijl het dak is bedekt met leisteen, de onderbouw wordt gevormd door basaltblokken. De Deventer toren heeft model gestaan voor de watertoren van Sélestat uit 1906.

De toren met bijliggend pompstation en waterwingebied was lang de basis van het gemeentelijk waterleidingbedrijf Deventer. Sinds eind vorige eeuw is het geheel eigendom van waterleidingmaatschappij Vitens. Het complex is nog steeds in gebruik voor de drinkwatervoorziening. In 1892 ging van hieruit de waterleiding naar de stad, in het begin waren er 848 aansluitingen. Er wordt hier van 130 meter diepte zeer zuiver water opgepompt.

In 1987 is de watertoren afgebeeld op een postzegel van de zomerzegelserie. Sinds 1983 heeft de toren de status van rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Watertoren in Deventer

Drinkwaterpompstation met filtergebouw

Ceintuurbaan 401
Deventer
Inleiding Aan het eind van de negentiende eeuw begonnen locale overheden het belang in te zien van een goede drinkwatervoorziening voor de ..

Orgel Heilig Hartkerk

Zwolseweg 96
Deventer
RK kerk van het H. Hart van Jezus, beschermd vanwege het orgel met hoofd- werk en nevenwerk, in 1859 gemaakt door de Gebr. van der Aa te Oos..

Poortgebouw rk-begraafplaats

Ceintuurbaan 18
Deventer
Inleiding Bij de stichting in 1869 van de rooms katholieke begraafplaats is het POORTGEBOUW/BAARHUIS gebouwd. Het bakstenen gebouw is uitge..

Aula en dienstwoning begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Aula en opzienerswoning in baksteen opgetrokken over één bouwlaag vanaf een T-vormige plattegrond onder met bouletpannen ged..

Oude begraafplaats

Diepenveenseweg 80
Deventer
Omschrijving Begraafplaats, door middel van een middenpad vanaf het toegangshek ingedeeld in twee helften. De aanleg van het oudste deel va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)