Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waag in Delft

Gebouw

Markt 11
2611GP Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1770 (jaartal)


Beschrijving van Waag

Waaggebouw. Aan de westwand van de Markt achter het stadhuis gelegen sober gebouw met aan de voorzijde bakstenen lijstgevel met middenrisaliet, bekroond door houten fronton met handelssymbolen. Gevelsteen van de Goud- en zilversmedengildekamer, 1770. Aan de achterzijde twee panden onder een kroonlijst en met elk een eigen schilddak. Onder in de achtergevels grote, natuurstenen poorten, openend naar het water. Gevelsteen van het Collegium Medico Pharmaceuticum, 1767. Het gebouw is in de kroonlijst van de voorgevel gedateerd 1770. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waag
De voorkant aan de Markt
De voorkant aan de Markt
Locatie Markt, Delft
Oorspr. functie Waag
Huidig gebruik Horeca
Start bouw 18e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11876
Afbeeldingen
Waag, achterzijde (Wijnhaven)
Waag, achterzijde (Wijnhaven)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Waag in Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is een gebouw achter het stadhuis aan de westkant van de Markt. De voorzijde wordt bekroond door een bakstenen lijstgevel. De achterzijde grenst aan de Wijnhaven. De Waag werd vermoedelijk pas na de stadsbrand van 1536 gebouwd. Op de gevel staat het jaartal 1770.

Tot 1960 bleef de waag in gebruik. Daarna deed het pand onder meer dienst als theater. Sinds 1999 is het gebouw in gebruik als horecagelegenheid (Stadscafé De Waag). Dit café was het eerste café in Nederland dat Bitcoin accepteerde.[1]Monumenten in de buurt van Waag in Delft

Hoekpand Waagsteeg. Aan de Marktzijde eenvoudige gevel met links enkele natuurstenen hoekblokken en afgedekt door een rechte kroonlijst. Gepleisterde ..

Markt 9
Delft
Hoekpand Waagsteeg. Aan de Marktzijde eenvoudige gevel (XVII) met links enkele natuurstenen hoekblokken en afgedekt door een rechte kroonlij..

Pand met aan de marktzijde ongeveer vierkant voorhuis onder dwars schilddak

Markt 15
Delft
Pand met aan de Marktzijde ongeveer vierkant voorhuis (XVIIIb) onder dwars schilddak. Eenvoudige gevel met geprofileerde vensterdorpels en k..

Pand met aan de marktzijde een gedeelte onder dwars schilddak en met eenvoudige lijstgevel en aan de zijde van de Wijnhaven een gedeelte onder schildd ..

Markt 5
Delft
Pand (XVIII?) met aan de Marktzijde een gedeelte onder dwars schilddak en met eenvoudige lijstgevel (XVIIIB) en aan de zijde van de Wijnhave..

Pand van parterre en twee verdiepingen onder schilddak

Markt 3
Delft
Pand (XVII?) van parterre en twee verdiepingen onder schilddak. De voorzijde en het rechterdeel zijn uit 1889; de linker achterzijde heeft e..

Stadsboterhuis

Markt 17
Delft
Stadsboterhuis. Aan de westwand van de Markt schuin achter het stadhuis gelegen sober bouwwerk met bakstenen lijstgevel, voorzien van brede ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)