Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Dalfsen

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
7721AC Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1455


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

N.H. Kerk. De kerk bestaat uit een gedeeltelijk in baksteen en gedeeltelijk in tufsteen opgetrokken vijfzijdig gesloten overwelfd koor, waarschijnlijk in 1455 en een met kruisrib- en netgewelven overwelfd pseudo-basilicaal schip, vermoedelijk uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en opgetrokken op de plaats van een vroeger driebeukig schip. De twee oostelijke travee├źn van de zuidbeuk bestaan uit de grafkapel en de grafkelder van het geslacht van Rechteren. Preekstoel XVIIIc; gedeelte van de familiebank der Van Dedems; viertal altaarstenen; orgel (1808); in de grafkapel een marmeren grafmonument voor Johan Zeger van Rechteren en zijn vrouw A.S. van Raesfelt. Achter het huidige orgel staat een loos orgelfront van J. Scheuer uit 1808. Ervoor staat een orgel dat in 1844 gebouwd is voor de Herv. Kerk te Hengelo, vermoedelijk door J.H. Holtgrave. Alleen het Hoofdwerk bezit pijpwerk uit 1844. Het Bovenwerk en Pedaal werden recent aangebracht door Hendriksen en Reitsma. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11653
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Dalfsen

In de Grutte Moole

Prinsenstraat 35
Dalfsen
In de Grutte Moole. Pand onder twee zadeldaken tussen tuitgevels met vlechtingen; vensters met roedenverdeling en met luiken behangen; gevel..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 29
Dalfsen
Toren N.H. Kerk. Gedeeltelijk in tufsteen en gedeeltelijk in baksteen opgetrokken bouwwerk van vier geledingen onder tentdak. De toegang tot..

Eenvoudige dubbele dorpswoning

Molenstraat 10
Dalfsen
Eenvoudige dubbele dorpswoning. Voorgevel bestaande uit een viertal 15- ruitsschuiframen met luiken. Voordeur met bovenlicht.

De Westermolen

Molenstraat 16
Dalfsen
Windkorenmolen de Westermolen. Achtkantige bovenkruier met stelling (1818); onderstuk van steen, tussenstuk van hout, bovenstuk en kap met r..

Klooster van de zusters van het heilig hart

Oosterstraat 8
Dalfsen
Inleiding Het KLOOSTER van de zusters van het Heilig Hart is gebouwd in 1927 naar ontwerp van C. Hardeman. Op de verdieping is een kapel in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)