Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen schuur onder pannen schilddak op het erf in Dalfsen

Boerderij

Bosrandweg 39
7722KB Dalfsen
Overijssel


Beschrijving van Stenen schuur onder pannen schilddak op het erf

Stenen schuur onder pannen schilddak op het erf. Bouwwerk van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11640
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Stenen schuur onder pannen schilddak op het erf in Dalfsen

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Heinoseweg 14
Dalfsen
Boerderij uit de 18e of eerste helft 19e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Voor de kopgevel van het woongedeelte is in de tweede..

Boerderijtje onder een met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Heinoseweg 18
Dalfsen
Boerderijtje onder een met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak, in jaarankers gedateerd 1832 in steen 1830. De voorgevel heeft vlechtin..

Boerderij met overwegend 19e-eeuwse detaillering gedekt voor een rieten wolfdak met schoorsteen

Heinoseweg 9
Dalfsen
In aanleg mogelijk nog eerste helft 18e-eeuwse BOERDERIJ met overwegend 19e-eeuwse detaillering en gedekt voor een rieten wolfdak met schoor..

Den Aalshorst: historische tuin- en parkaanleg

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving De historische TUIN- EN PARKAANLEG (2) van Den Aalshorst bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten, het 17..

Den Aalshorst: rechter bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Rechts van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (3), oorspronkelijk als tuinmanswoning en stal in gebruik en th..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)